{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Za napredak u reformama BiH dobila status 'inteziviranog dijaloga'

F
4.4.2008. u 17:54
0
0
Lajčak: Za napredak u reformama BiH dobila status 'inteziviranog dijaloga'
0
Lajčak: Za napredak u reformama BiH dobila status 'inteziviranog dijaloga'
“Odluka NATO-a da Bosni i Hercegovini dodijeli status «Intenziviranog dijaloga» pokazuje da međunarodna zajednica poštuje data obećanja da će nagraditi zemlju za ostvareni napredak”, izjavio je visoki predstavnik-specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
Zvaničnici NATO-a jučer su u Bukureštu dodijelili Bosni i Hercegovini status “Intenziviranog dijaloga”.

"Intenzivirani dijalog" znači da će kontakti između Bosne i Hercegovine, NATO-a i zemalja članica NATO-a biti pojačani da bi se zemlja pripremila za Akcioni program za članstvo, koji vodi u punopravno članstvo u NATO-u.

“Odluka NATO-a je jasna nagrada za konkretan napredak ostvaren u programu reforme odbrane i došla je samo 16 mjeseci nakon što je BiH stupila u Partnerstvo za mir”, izjavio je Lajčak.

“Ova zemlja je pokazala da je ozbiljna u pogledu reforme odbrane te ambicija za članstvo u NATO-u.”

Bosna i Hercegovina je stupila u Partnerstvo za mir u decembru 2006. godine, nepunu godinu dana nakon što su na snagu stupili zakoni kojima je stvorena jedinstvena vojna struktura.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je čestitao ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću i načelniku Zajedničkog štaba BiH Sifetu Podžiću i svim članovima Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga koji su radili veoma naporno da bi omogućili ovaj uspjeh.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: