BiH
0

Lajčak: Za BiH ne postoji alternativa procesu prijema u Evropsku uniju

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák rekao je danas u obraćanju zemljama članicama Evropske unije da Bosna i Hercegovina mora imati jasnu evropsku perspektivu koja je pouzdana i razumljiva građanima Bosne i Hercegovine. On je naglasio da ne postoji alternativa pristupu BiH u Evropsku uniju.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU danas se obratio visokim zvaničnicima ministarstava vanjskih poslova zemalja članica EU na nezvaničnom sastanku koji je organiziralo slovensko predsjedništvo EU.

Lajčák je dao svoju ocjenu trenutne političke situacije u BiH, uključujući napredak u vezi sa reformom policije i ustavnom reformom te šanse za ispunjenje uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u prvoj polovini ove godine. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je istaknuo potrebu za kontinuiranom podrškom Evropske unije, kako bi se ostvario napredak u realizaciji programa reformi.

Na nezvaničnim konsultacijama organiziranim na Brdu pri Kranju, nedaleko Ljubljane, razmatran je niz pitanja iz oblasti vanjske politike, pri čemu su predstavnici slovenskog predsjedništva posebnu pažnju posvetili Zapadnom Balkanu i integraciji ovog područja u EU, navodi se u saopćenju iz OHR-a.