BiH
0

Lajčak: Važan je dogovor o reformi policije, a ne u kojim će okvirima biti postignut

FENA
Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Banjoj Luci da nije glavno pitanje u kojim okvirima da li stranačkim ili u institucijama treba voditi razgovore o reformi policije, već je ključ u tome da se postigne dogovor o toj reformi, što je preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Lajčak je na pres-konferenciji u Banjoj Luci, nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, kazao da je njegova ambicija da se postigne dogovor o reformi policije, te da će njegovo i učešće međunarodne zajednice u tome biti definirano time kakva će biti potreba.

"Potrebno je da to bude dogovor koji će biti postignut na nivou odgovornih političara, a mi smo tu da pomognemo, te da se angažiramo u potrebnoj mjeri", kazao je visoki predstavnik.

Komentirajući ponovo stav Ministarstva vanjskih poslova Rusije da treba preispitati odluku bivšeg visokog predstavnika Cristiana Schwarza-Schillinga o nametanju Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, Lajčak je ponovio da ne ignorira stav Ruske Federacije, ali da se razilazi pravna ocjena Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije i OHR-a

"Moj zadatak je da to riješimo i hoćemo", kazao je danas u Banjoj Luci visoki predstavnik.