{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Ubrzati konkretizaciju sporazuma iz Pruda

F
11.12.2008. u 17:58
0
14
Lajčak: Ubrzati konkretizaciju sporazuma iz Pruda
0
Lajčak: Ubrzati konkretizaciju sporazuma iz Pruda
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se danas sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem sa kojim je razgovarao o ubrzanju realizacije dogovora postignutog na sastanku predsjednika SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a u Prudu.
Ovaj sporazum pozdravila je i EU kroz podršku koju je iskazao visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, a podržalo Vijeće za implementaciju mira (PIC), gdje su zemlje članice u potpunosti ujedinjene u zahtjevu da se ispuni svih pet ciljeva i dva uvjeta koje je PIC postavio u februaru.

Najveća korist sporazuma od 8. novembra za BiH, koji je potpisan u Prudu, je to da će dogovorene reforme, ukoliko se provedu, biti snažan korak u pravcu deblokiranja reformskih procesa.

"Sada je ključno da se Sporazum pretvori u konkretna zakonska rješenja. Politička volja postoji. Sporazum sada treba da se materijalizira i na taj način da se iskaže potvrda spremnosti za integracijske procese sa EU", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.

Kako je saopćeno iz OHR-a, zajednički je konstatirano da je krajnji cilj koji međunarodna zajednica želi postići sasvim jasan - BiH kao mirna, održiva zemlja koja nezaustavljivo napreduje na putu euroatlantskih integracija.

Otvoren samit EU

11.12.2008. u 18:03
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: