BiH
72

Lajčak u Srebrenici otvorio višenamjensko igralište

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Munir Pašagić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je Srebrenicu posjetio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak koji je svečano otvorio višenamjensko igralište čiju je izgradnju finansirala Vlada Slovačke.

Glavni inicijator projekta je Srebreničanin Munir Pašagić koji živi u Slovačkoj, ali nije zaboravio svoje porijeklo i konstantno se trudi pomoći Srebrenici i njenim građanima. Danas je završen jedan značajan projekat koji će služiti prije svega mladima.

"Moja velika želja je ispunjena. Drago mi je da je ovdje sa nama gospodin Lajčak, jer slovački narod je veliki prijatelj BiH. Želio bih da na ovom igralištu nastane mnogo novih prijateljstava", istakao je Munir Pašagić.

Lajčak je istakao kako je ovaj projekat dobar primjer pokretanja univerzalnih igrališta.

"Za mene je veoma bitno da budem u Srebrenici. Nisam mogao doći 11. jula, ali sam dao obećanje da ću doći da se poklonim žrtvama genocida. S druge strane, drago mi je da sam ovdje da možemo uraditi nešto za budućnost. Želim da ovo igralište služi vašim fudbalerima, iako ste nas izbacili iz utrke za svjetsko prvenstvo u Brazilu", našalio se bivši visoki predstavnik u BiH.

Za ovaj projekat Slovačka je izdvojila blizu 70.000 eura

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković je naglasio kako je ovaj projekat dokaz kako se riječi pretvaraju u djela.

"Ovo nije samo jedan novi teren za Srebreničane već i znak prijateljstva između nas i Slovačke. Trudit ćemo se da nastavimo saradnju i da riječi pretvaramo u djela", zaključio je Duraković.