BiH
0

Lajčak u Bruxellesu, Pack o RS-u

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak danas će se sastati s evropskim komesarom za proširenje Olijem Rehnom, a planirano je njegovo obraćanje Komisiji za vanjske poslove Evropskog parlamenta, gdje će dati ocjenu ekonomske i političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Izvjestiteljica za BiH u Evropskoj uniji Doris Pack je pred današnju Lajčakovu posjetu Bruxellesu kazala kako izjave političara iz RS-a o povezanosti BiH s Kosovom ne treba uzimati ozbiljno jer taj entitet nema interesa napustiti BiH, prenio je Deutsche Welle.

"Kada bi Republika srpska bila u Srbiji, cijela priča bi izgledala drugačije. Stoga sam sigurna da je ispravno pismo što ga je uputio premijer Milorad Dodik meni i drugim kolegama prošle sedmice, a radi se o pismu koje je u suprotnosti s onim što je srbijanski premijer Vojislav Koštunica nagovijestio", kazala je Pack.

Dodik je u pismu, kako navodi izvjetiteljica EU-a, rekao da ishod pregovora o statusu Kosova nema ničega zajedničkog sa RS-om u BiH.

"Dodik mi je početkom godine, kada sam pisala izvještaj o BiH, još jednom pismeno naglasio da tema referendum nije spomenuta nikada u povezanosti s Kosovom već samo u vezi s prijetnjama nekih koji žive u BiH da se RS kao entitet postavlja pod znak pitanja. U tom slučaju, rekao je Dodik, krenut ćemo tim oštrim putem", dodala je Pack.

Ona je još kazala kako premijeru Dodiku u ovom slučaju vjeruje, "jer se o tome svemu očitovao pismenim putem" i da zato smatra kako tome treba vjerovati.

"Osim toga, bila bih sretna kada i premijer Koštunica čiju tešku situaciju i sama proživljavam i kojeg zbog toga žalim, jer on nije kriv za ovakvu situaciju, takvo stanje ne bi natovario na leđa drugih", zaključila je Doris Pack.