{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak u Bruxellesu, Pack o RS-u

F
27.11.2007. u 16:12
0
0
Lajčak u Bruxellesu, Pack o RS-u
0
Lajčak u Bruxellesu, Pack o RS-u
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak danas će se sastati s evropskim komesarom za proširenje Olijem Rehnom, a planirano je njegovo obraćanje Komisiji za vanjske poslove Evropskog parlamenta, gdje će dati ocjenu ekonomske i političke situacije u Bosni i Hercegovini.
Izvjestiteljica za BiH u Evropskoj uniji Doris Pack je pred današnju Lajčakovu posjetu Bruxellesu kazala kako izjave političara iz RS-a o povezanosti BiH s Kosovom ne treba uzimati ozbiljno jer taj entitet nema interesa napustiti BiH, prenio je Deutsche Welle.

"Kada bi Republika srpska bila u Srbiji, cijela priča bi izgledala drugačije. Stoga sam sigurna da je ispravno pismo što ga je uputio premijer Milorad Dodik meni i drugim kolegama prošle sedmice, a radi se o pismu koje je u suprotnosti s onim što je srbijanski premijer Vojislav Koštunica nagovijestio", kazala je Pack.

Dodik je u pismu, kako navodi izvjetiteljica EU-a, rekao da ishod pregovora o statusu Kosova nema ničega zajedničkog sa RS-om u BiH.

"Dodik mi je početkom godine, kada sam pisala izvještaj o BiH, još jednom pismeno naglasio da tema referendum nije spomenuta nikada u povezanosti s Kosovom već samo u vezi s prijetnjama nekih koji žive u BiH da se RS kao entitet postavlja pod znak pitanja. U tom slučaju, rekao je Dodik, krenut ćemo tim oštrim putem", dodala je Pack.

Ona je još kazala kako premijeru Dodiku u ovom slučaju vjeruje, "jer se o tome svemu očitovao pismenim putem" i da zato smatra kako tome treba vjerovati.

"Osim toga, bila bih sretna kada i premijer Koštunica čiju tešku situaciju i sama proživljavam i kojeg zbog toga žalim, jer on nije kriv za ovakvu situaciju, takvo stanje ne bi natovario na leđa drugih", zaključila je Doris Pack.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: