{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak u Briselu izvještava Komitet za politiku i sigurnost o zaključcima PIC-a i situaciji u BiH

F
4.3.2008. u 12:37
0
0
Lajčak u Briselu izvještava Komitet za politiku i sigurnost o zaključcima PIC-a i situaciji u BiH
0
Lajčak u Briselu izvještava Komitet za politiku i sigurnost o zaključcima PIC-a i situaciji u BiH
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas je u Briselu, gdje će izvijestiti Komitet za politiku i sigurnost o zaključcima sa prošlosedmičnog sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC), te o političkoj situaciji u BiH.
Kako je saopćio glasnogovornik OHR-a Mario Brkić na pres-konferenciji u Sarajevu, Lajčak će kazati da je kao odgovor na političku situaciju u BiH došlo do značajne promjene u poziciji
PIC-a, koji sada traži ispunjenje konačnih kriterija umjesto konačnog datuma zatvaranja OHR-a.

Lajčak će izvijestiti Komitet da je BiH kao mirna i održiva država koja se nepovratno nalazi na putu evropskih integracija cilj PIC-a, OHR-a i EU, te da je kao podršku ovom cilju PIC postavio pet ciljeva koje trebaju ispuniti institucije BiH. Zahtijeva se da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU potpiše i da se da pozitivna ocjena situacije u BiH prije nego što se OHR zatvori.

PIC je jasno stavio do znanja da će OHR nastaviti da djeluje s neprimijenjenim mandatom i osiguravati puno poštivanje Dejtonskog sporazuma, napominju u OHR-u.

Visoki predstavnik i specijalni preedstavnik EU će također naglasiti jedinstvo međunarodne zajednice u donošenju odluke da se produži mandat OHR-a, zatim jednoglasan sporazum da sve strane moraju u potpunosti postupati u skladu sa Dejtonskim sporazumom, te da bh. vlasti moraju osigurati da se ispune ciljevi potrebni za zatvaranje OHR-a.

Lajčak će saopćiti da se, po pitanju napretka u reformama koje vode ka EU, zakoni o reformi policije nalaze pred državnim parlamentom, uprkos primjedbama SDA. Ako se usvoji ova reforma potpisivanje SAA će konačno biti na dohvat ruke, smatra on.

U svojoj procjeni političke situacije u BiH, Lajčak će konstatirati i da je, uprkos napretku prema SAA, potrebno poboljšati političku situaciju u zemlji, te da politički lideri trebaju pokušati pronaći zajedničku osnovu, umjesto da pokušavaju drugima nametnuti svoju vlastitu viziju zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: