BiH
0

Lajčak u Briselu izvještava Komitet za politiku i sigurnost o zaključcima PIC-a i situaciji u BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas je u Briselu, gdje će izvijestiti Komitet za politiku i sigurnost o zaključcima sa prošlosedmičnog sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC), te o političkoj situaciji u BiH.

Kako je saopćio glasnogovornik OHR-a Mario Brkić na pres-konferenciji u Sarajevu, Lajčak će kazati da je kao odgovor na političku situaciju u BiH došlo do značajne promjene u poziciji PIC-a, koji sada traži ispunjenje konačnih kriterija umjesto konačnog datuma zatvaranja OHR-a.

Lajčak će izvijestiti Komitet da je BiH kao mirna i održiva država koja se nepovratno nalazi na putu evropskih integracija cilj PIC-a, OHR-a i EU, te da je kao podršku ovom cilju PIC postavio pet ciljeva koje trebaju ispuniti institucije BiH. Zahtijeva se da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU potpiše i da se da pozitivna ocjena situacije u BiH prije nego što se OHR zatvori.

PIC je jasno stavio do znanja da će OHR nastaviti da djeluje s neprimijenjenim mandatom i osiguravati puno poštivanje Dejtonskog sporazuma, napominju u OHR-u.

Visoki predstavnik i specijalni preedstavnik EU će također naglasiti jedinstvo međunarodne zajednice u donošenju odluke da se produži mandat OHR-a, zatim jednoglasan sporazum da sve strane moraju u potpunosti postupati u skladu sa Dejtonskim sporazumom, te da bh. vlasti moraju osigurati da se ispune ciljevi potrebni za zatvaranje OHR-a.

Lajčak će saopćiti da se, po pitanju napretka u reformama koje vode ka EU, zakoni o reformi policije nalaze pred državnim parlamentom, uprkos primjedbama SDA. Ako se usvoji ova reforma potpisivanje SAA će konačno biti na dohvat ruke, smatra on.

U svojoj procjeni političke situacije u BiH, Lajčak će konstatirati i da je, uprkos napretku prema SAA, potrebno poboljšati političku situaciju u zemlji, te da politički lideri trebaju pokušati pronaći zajedničku osnovu, umjesto da pokušavaju drugima nametnuti svoju vlastitu viziju zemlje.