BiH
0

Lajčak: U BiH treba stvoriti konstruktivnu političku atmosferu

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sastao se danas u Sarajevu s admiralom Henryjem G. Ulrichom, komandantom Komande Savezničkih združenih snaga u Napulju i američkih pomorskih snaga za Evropu.

Razgovarali su o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformi odbrane i saradnji s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izložio je pitanja koja smatra prioritetnim na početku svoga mandata, tj. stvaranje konstruktivne političke atmosfere; restrukturiranje policije; te ostvarenje daljih pomaka u pravcu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, naglasivši da je strateški cilj puna integracije Bosne i Hercegovine u evroatlantske strukture.

“NATO je u Bosni i Hercegovini odigrao ulogu od kritičnog značaja, davši doprinos završetku rata, izgradnji mira i nadgledanju provedbe reforme odbrane, a stalni angažan Saveza i dalje ostaje značajan u smislu pružanja pomoći ovoj zemlji u pogledu njene evroatlantske budućnosti”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

On je također naglasio značaj koji pridaje saradnji s EUFOR-om, Međunarodnim krivičnim tribunalom u Haagu, NATO-om i Uredom visokog predstavnika/specijalnog predstavnika u pogledu eliminacije mreža podrške osumnjičenim za ratne zločine koji su još na slobodi.

Kao komandant Savezničkih združenih snaga u Napulju, admiral Ulrich ima operativnu odgovornost za misije NATO-a na Balkanu.