BiH
0

Lajčak u Beogradu o bh. napretku

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak boravit će danas u Beogradu gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem. Tokom sastanaka sa srbijanskim zvaničnicima, visoki predstavnik će akcent staviti na najnoviji politički razvoj u BiH.

Poseban akcent tokom razgovora između visokog predstavnika i srbijanskih zvaničnika bit će stavljen na prošlosedmično parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji i reforme koje je potrebno provesti u prvom polugodištu 2008. godine.

Tokom svoje dvodnevne posjete Ljubljani, Lajčak je tamošnjim zvaničnicima koji u januaru 2008. godine preuzimaju predsjedanje Vijećem EU kazao da je proces integracije u EU je najbolji način da se osigura trajni napredak i stabilnost u BiH. Lajčak je naglasio da je parafiranjem SAA stvoren pozitivni zamah između EU i BiH te da to treba iskoristiti.

Visoki predstavnik je također obavijestio budućeg slovenskog predsjedavajućeg EU o rezultatima nedavnih sastanaka lidera vladajućih stranaka u BiH, koji su se obavezali da će izraditi novi državni zakon o policiji do 15. februara 2008. te nastaviti diskusije o ustavnoj reformi krajem januara.

Miroslav Lajčak je nakon parafiranja SAA, vidno zadovoljan postignutim kompromisima, krenuo na "političku turneju“ po zemljama regiona kako bi uljepšao političku sliku naše države u očima drugih.