Šefket Hafizović
0

Lajčak treba dobro proučiti Informaciju i Rezoluciju Skupštine RS-a

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i visoki funkcioner SDA Šefket Hafizović ocijenio je danas da visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak treba da dobro izuči i skupštinsku informaciju pripremljenu za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a i danas usvojenu Rezoluciju.

"Desila se jedna potpuno nedefinirana situacija jer je prvo u Skupštinu dostavljena Informacija predsjednika RS-a oko govora Silajdžića, zatim je on dao uvodno obrazloženje, a danas je usvojena i Rezolucija o ciljevima i mjerama RS-a, a što su tri različite priče", smatra Hafizović.

"Nažalost, u Kuzmanovićevoj Informaciji ostavljena je mogućnost jednonacionalnog izjašnjavanja, odnosno pitanje referenduma, dok Rezolucija takvu mogućnost nije predvidjela. Nažalost, javnost je ostala uskraćena o jasnom i decidirnom stavu Narodne skupštine i eventualne mogućnosti jednonacionalnog izjašnjavanja u nekom budućnom periodu, što je, opet, antiustavno djelovanje“, rekao je Hafizović.

Kazao je da u danas usvojenoj Rezoluciji postoji niz nejasnih i protivustavnih situacija, uključujući i zahtjev Skupštine RS-a da srpski član Predsjedništva BiH može staviti veto na govor nekog drugog člana tog tijela.

"Mislim da je to protivustavno djelovanje i da srpski član ili bilo koji drugi na to nema pravo“, dodao je potpredsjednik Skupštine RS-a.

Potvrdio je i da SDA može predložiti da njeni ovlašteni predstavnici pokrenu ocjenu ustavnosti usvojene Rezolucije i nije isključeno da se to i uradi.

Hafizović je napomenuo da Skupština RS-a uporno uzima sebi za pravo da razmatra pitanja koja su u nadležnosti Predsjedništva BiH, kao što je vanjska politika.

Komentarišući to što u danas usvojenoj Rezoluciji Skupština ponavlja stav iz ranije rezolucije u vezi s proglašenjem nezavisnosti Kosova, Hafizović je kazao da je neprihvatljivo ponavljati priču – ako je moglo Kosovo, može to uraditi i dio BiH.