{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak sutra saopćava šta BiH mora uraditi

F
18.10.2007. u 13:30
0
0
Lajčak sutra saopćava šta BiH mora uraditi
0
Lajčak sutra saopćava šta BiH mora uraditi
Foto: Reuters
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak sutra će održati konferenciju za novinare u zgradi OHR-a u Sarajevu, na kojoj će govoriti o onome što je preostalo da se uradi, a to je puna implementacija Daytonskog mirovnog sporazuma.
U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj prioriteta koji proizilaze iz ovog sporazuma i koji nisu dokraja ispunjeni. U posljednjih godinu dana, u Bosni i Hercegovini usvojena su samo tri zakona, od kojih jedan vezan za evropske integracije, izjavila je na pres-konferenciji Ljiljana Radetić, glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a.

Ona je istakla da to daje jasnu dijagnozu trenutnog stanja državnog sistema koji se mora osposobiti.

Radetić je naglasila da je visoki predstavnik odlučan u namjeri da BiH postane funkcionalna i efikasna država koja donosi zakone i radi na politikama razvoja.

Nakon ovosedmičnih sastanaka koje je visoki predstavnik imao u Briselu i sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije, na kojem se govorilo i o neuspjehu BiH da uspješno okonča reformu policije, postalo je sasvim izvjesno da su političari BiH umjesto integracije odabrali izolaciju i odbacili evropsku perspektivu ove zemlje.

To je porazna, kako je istakla Radetić, činjenica za ovu državu.
Činjenica je i to da BiH ima samo briselsku perspektivu i da njoj nema alternative.

Kako će se ona dostići u novonastaloj situaciji zavisi više od mehanizama koji su uspostavljeni Daytonskim mirovnim sporazumom, nego kroz EU integracije, kazala je Radetić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: