BiH
0

Lajčak: Stvaranje uslova za odlazak OHR-a moguće za nekoliko mjeseci

FENA
Rješavanje pitanja državne imovine i nepokretne vojne imovine, pravno utvrđivanje statusa Distrikta Brčko, uspstava fiskalnog vijeća i usvajanje strategije za rješavaje slučajeva ratnih zločina nemaju precizne rokove. Ali sve dok ne budu riješeni, OHR neće moći biti zatvoren, izjavio je visoki predstavnik za BiH Mirloslav Lajčak nakon susreta sa stalnim ambasadorima zemalja članica EU-a u Bruxellesu i evropskim povjerenikom za poširenje Ollijem Rehnom.

''Za nas je važno da se taj proces završi kvalitetno i u potpunosti - vještački ga nećemo ni ubrzavati ni usporavati. I jedna i druga solucija bila bi kontraproduktivna, jer bi se onda više razmišljalo o rokovima, a ne o suštini“, izjavio je Lajčak i izrazio uvjerenje da je sve preostale uslove za zatvaranje ureda OHR moguće završiti za nekoliko mjeseci ako se tako bude iskreno željelo.

Na pitanje Radija Deutsche Welle sa čime se konkretno Ruska Federacija nije složila na ovosedmičnom sarajevskom sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), Lajčak je odgovorio da ''Rusija i dalje podržava strategiju koju je PIC odobrio u februaru kada je tranzicija OHR-a zasnovana na dva uslova i pet ciljeva, ali je željela garaciju PIC-a da ćemo u novembru ove godine precizirati vrijeme zatvaranja OHR-a''.

''To je za većinu zemalja koje garantuju provođenje Dejtonskog sporazuma neprihvatljivo, jer je takav pristup Rusije u suprotnosti sa strateškim stavom o prethodnom ispunjavanju potrebnih uslova za zatvaranje OHR-a. Svako fiksiranje datuma bi nas u ovoj fazi skrenulo sa pravog puta'', izjavio je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.