BiH
0

Lajčak stegao omču oko mreže podrške Stojanu Župljaninu

FENA
Djelujući u koordinaciji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i sigurnosnim agencijama BiH, visoki predstavnik Miroslav Lajčák danas je naredio svim agencijama za provedbu zakona u BiH da oduzmu putne isprave 16 osoba koje su povezane sa Stojanom Župljaninom, protiv koga je MKSJ podigao optužnicu.

MKSJ je optužnicu protiv Stojana Župljanina podigao u decembru 1999. godine, optuživši ga, između ostalog, za genocid i zločin protiv čovječnosti.

Postoje jasni dokazi koji pokazuju da se ovih 16 osoba srelo ili kontaktiralo sa Stojanom Župljaninom od trenutka kada je postao bjegunac od pravde, saopćeno je danas iz OHR/EUSR.

Ovih 16 osoba predmet su istrage organa BiH. Visoki predstavnik je djelovao kako bi ih spriječio da napuste zemlju i izbjegnu pravdu. Kako ne bi ometao potencijalnu istragu, visoki predstavnik je odlučio da ne objavljuje imena ovih 16 osoba. Saradnja sa MKSJ je ključni prioritet i obaveza međunarodne zajednice i organa BiH. “Ukoliko želimo graditi povjerenje među narodima Bosne i Hercegovine, moramo osigurati pravdu i vladavinu zakona”, rekao je Miroslav Lajčák. “Naša spremnost da djelujemo se ne smije dovoditi u sumnju.”

Međunarodna zajednica sa našim sigurnosnim partnerima u regiji promijenila je taktiku u vezi sa osobama protiv kojih je MKSJ podigao optužnicu, a koje su i dalje na slobodi, i odlučila je pozabaviti se mrežama koje im pružaju podršku. Na taj način smanjuje se mogućnost da ostanu van dosega organa vlasti.

Nakon konsultacija sa glavnim tužiocem MKSJ, visoki predstavnik danas je također smijenio Predraga Ćeranića sa njegove dužnosti u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji. Kada je 2004. osnovana OSA, Ćeranić je prešao u nju iz OBS-a. Gospodin Ćeranić nije prošao sigurnosne provjere u OBS-u zbog veza sa optuženima za ratne zločine, odnosno mrežama koje im omogućavaju da ostanu na slobodi, zbog čega je bio neprikladan za obavljanje dužnosti u OSA-i. OSA je, u skladu sa svojim procedurama, smijenila Ćeranića sa dužnosti.

Ćeranić je uložio žalbu sudu zbog odluke o smjeni. Iako je sud priznao da gospodin Ćeranić nije prošao OSA-ine sigurnosne provjere, stav suda je bio da pri smjeni gospodina Ćeranića sa dužnosti nisu ispoštovani potrebni administrativni koraci te naložio njegovo ponovno postavljanje na tu dužnost.

Imajući u vidu osjetljivost funkcije koju obavlja gospodin Ćeranić, visoki predstavnik je procijenio da je neophodno da mu zabrani pristup povjerljivim informacijama, jer se na taj način dovodi u pitanje sposobnost OSA-e da ispunjava svoju zakonsku obavezu saradnje sa MKSJ.

“Moja je obaveza da osiguram da ne bude prepreka kada je riječ o naporima na privođenju pravdi osoba koje su optužene za ratne zločine”, rekao je visoki predstavnik danas. “Župljaninov bijeg samo 24 sata prije akcije u njegovom skloništu u Nišu pokazuje da optuženi za ratne zločine dobijaju informacije o naporima koji se poduzimaju da bi se oni priveli pred lice pravde.”

“Rješavanje slučajeva ratnih zločina ključni je element moga mandata, a time i fundamentalno pitanje za Bosnu i Hercegovinu. Ne mogu vezati korištenje mojih ovlasti za proceduralne propuste”, rekao je Miroslav Lajčák. “Smatram da se moje ovlasti trebaju koristiti u situacijama kada su ruke domaćih institucija vezane.”