BiH
0

Lajčak: Serija potpirujućih Dodikovih izjava neće se tolerisati

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak zabrinut je zbog serije izjava potpirujućeg karaktera koje je u proteklih nekoliko dana dao premijer Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, posebno tokom intervjua RTRS-u 20. augusta.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik smatra kako njegove izjave, koje dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, nanose štetu stalnim naporima ove zemlje da nastavi sa reformama i integrira se u evroatlantske institucije.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, na posljednjoj sjednici održanoj u Sarajevu 19. juna, jasno je stavio do znanja da je međunarodna zajednica ujedinjena u svom stavu - ona neće tolerirati bilo kakve pokušaje ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i neće biti pasivna prema provokativnim izjavama i aktivnostima.

U saopćenju se naglašava da je BiH međunarodno priznata država, a RS jedan od dva entiteta u toj državi. Politički predstavnici u BiH obavezni su u svojim izjavama i aktivnostima podupirati ustavni poredak BiH.

Visoki predstavnik podsjeća da je premijer Dodik potpisao svečanu izjavu prije izbora u oktobru 2006. godine kojom sebe i svoju stranku obavezuje da će “u potpunosti poštivati Opći okvirni sporazum za mir u BiH” i da će prihvatiti sankcije ukoliko ne bude poštivao te propise.

Milorad Dodik, pored funkcije premijera RS također je i predsjednik SNSD-a, čiji članovi vrše važne izvršne funkcije na državnom nivou, kako u Predsjedništvu tako i u Vijeću ministara BiH.

Prema tome, Milorad Dodik bi trebao djelovati tako da ukazuje dužno poštovanje prema ovim funkcijama.

"Premijer Dodik treba pažljivo razmotriti da li želi izazvati međunarodnu zajednicu izjavama kojima se dovodi u pitanje ustavni poredak BiH i Daytonski mirovni sporazum", upozorio je visoki predstavnik.