BiH
0

Lajčak se susreo sa Ljubićem

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák današnjim je sastankom s Božom Ljubićem, predsjednikom HDZ-a 1990 i ministrom transporta i komunikacija BiH nastavio svoje konzultacije s istaknutijim političkim ličnostima.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izjavio da očekuje da stranački lideri vladajuće koalicije iskoriste predstojeći sastanak, 23. kolovoza, da postignu politički konsenzus po pitanju strategije BiH tijekom jeseni. Zahtjevi koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i uvjeti i ciljevi koje je Vijeće za implementaciju mira definiralo za tranziciju OHR-a u EUSR predstavljaju jasan program za nadolazeće mjesece.

“EU će ocjenjivati BiH prema njenoj sposobnosti da postiže dobre rezultate u provedbi Sporazuma. Sada politički lideri imaju mogućnost da dokažu svoju opredijeljenost europskoj integraciji BiH tako što će dogovoriti ciljeve i vremenske rokove za konkretne zahtjeve u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je Miroslav Lajčák.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je podsjetio da pet ciljeva i dva uvjeta koje je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira moraju biti ispunjeni u cijelosti kako bi se pristupilo tranziciji OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU. Dodatni politički napori su stoga potrebni da bi se iznašlo rješenje za preostala otvorena pitanja: državne imovine, vojne imovine za obrambene svrhe i pravnog statusa Distrikta Brčko.

Osvrćući se na pitanje ustavne reforme, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je u predstojećim tjednima potrebno pažljivo pripremiti taj proces, ukoliko će se razgovori o ovom pitanju nastaviti u jesen, nakon općinskih izbora u listopadu, saopćio je Ured visokog predtavnika.