BiH
0

Lajčak se sastao sa generalom McCollom

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se danas u Sarajevu sa generalom Johnom McCollom, zamjenikom vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu i operativnim komandantom za operaciju ALTHEA/EUFOR.

Izvještavajući generala McColla o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da se Bosna i Hercegovina danas suočava sa dva strateška cilja: integracija u EU i ustavna reforma.

“Neposredni prioritet je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, nakon čega trebaju uslijediti opsežne reforme u zemlji kako bi se njena administracija i ekonomija prilagodila standardima i pravilima EU.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je pozdravio blisku saradnju između EUFOR-a i Ureda visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU, naglasivši kako BiH pozdravlja prisustvo EUFOR-a, koje potvrđuje opredijeljenost EU da pomogne ovoj zemlji. On je također naglasio da EUFOR i dalje ima ključnu ulogu u stvaranju sigurnog i stabilnog okruženja.