BiH
0

Lajčak se obratio političkom i sigurnosnom odboru EU u Briselu

FENA
Visoki predstavnik EU Miroslav Lajčak nastavio je svoju posjetu Briselu i danas je zajedno sa zamjenikom vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za Evropu, generalom Johnom McCollom i šefom Policijske misije EU u BiH (EUPM) generalom Vincenzom Coppolom upoznao Politički i sigurnosni odbor EU (PSC) o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Evropska unija je jasno otvorila evropsku perspektivu Bosni i Hercegovini, no BiH mora odlučiti da li to i želi. Za ponovno otvaranje evropskog puta ključno je da se prevaziđe vještačka politička kriza, saopćeno je danas iz OHR-a

Institucije moraju funkcionirati i političari moraju voditi zemlju ka napretku. Bojkot i sukob nisu načini da se ostvari napredak ka Evropi. Evropska unija je dala podršku Mostarskoj deklaraciji, koja je izraz volje vodećih bh. političara da pokrenu reformu policije kao ključni uvjet EU.

Ono što je sada potrebno jeste da se krene ka realizaciji ciljeva o kojima su se dogovorili u toj deklaraciji, a prvenstveno izradi zakona. Ako vodeći političari imaju volju da krenu naprijed, onda imaju i punu podršku Evropske unije, navodi se u saopćenju OHR-a.