BiH
0

Lajčak: S ovim ustavom BiH ne može u EU

FENA
Sa sadašnjim ustavom Bosna i Hercegovina ne može postati članica Evropske unije jer on krši niz evropskh konvencija i odredbi, ali ne želim ulaziti u spekulacije kada i kako se postojeći ustav mora promijeniti. Radi se o pitanjima koja su u potpunoj nadležnosti i odgovornosti domaćih političkih lidera - izjavio je Miroslav Lajčak.

Za EU postoji samo jedna adresa i jedan partner, a to je država BiH, kazao je u petak visoki predstavnik Miroslav Lajčak nakon odvojenih satstanaka s stalnim ambasadorima zemalja članica EU-a u Bruxellesu i kasnije s evropskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

''Evropska unija traži da ima partnere koji su jasno idenificirani i koji imaju legitimitet da govore u ime države i građana BiH. Ključ je, dakle, da se uspostavi unutrašnji mehanizam implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da taj mehanizam Evropska komisija uvijek može jasno prepoznati i s njim zajedički raditi na pripremi BiH za više faze evropskih integracija, uključujući i kandidatski status. Naravno, onaj ko vodi svakodnevnu komnikaciju s Bruxellesom mora imati mandat, a taj mandat mora dobiti od svih legitimnih ustavnih struktura, a to znači i od entiteta'', izjavio je za Radio Deutsche Welle Miroslav Lajčak.

Na pitanje vjeruje li da su politički akteri u BiH sposobni i spremni provesti reforme koje proizilaze iz SSP-a, Lajčak je odgovorio da je nakon potpisvanja tog sporazuma prvi put u cijeloj zemlji stvorena prava proevropska atmosfera i da su politički lideri svjesni kako narod od njih očekuje da će ozbiljno i odgovorno voditi zemlju prema evropskim integracijama.

Bitno je, dakle, da postoji politička volja i spremnost koja zahtijeva dogovor, ispunjavaje uslova i da bez obzira što zemlja ulazi u vrijeme predizborne kampanje, evropska pitanja ostanu na vrhu prioriteta, jer od 1. jula EU će veoma pažljivo pratiti kako BiH ispunjava postavljene uslove.

''Sada, znači, nema više priče, sada trebaju rezultati. Samo na temelju toga će se od 1. jula formirati stavovi EU-a prema Bosni i Hercegovini'', kazao je Lajčak.

O mogućem kalendaru ustavnih promjena kao najvrućem pitanju koje je pred bh. liderima nakon jesenjih općinskih izbora, Lajčak je rekao da je to pitaje stalno prisutno, ali da je s političkim liderima postignut dogovor da se prvo zajedički radi na potpisivanju SSP-a, što se i desilo. "Sada predstoje lokalni izbori, a nakon izbora se moramo ponovo vratiti pitanjima ustavnih promjena'', dodao je visoki prestavnik u BiH.

''Svih šest političkih lidera je u razgovoru s političkim direktorima PIC-a ove sedmice u Sarajevu reklo da postoji potreba za ustavnim promjenama iako smo još uvijek daleko od zajedničkog stava o tome šta i kako ugraditi u novi ustav. Ali sam proces će biti neminovno otvoren još do kraja ove godine, odmah nakon lokalnih izbora. U taj neminovni proces se ne ulazi zato što to neko u međunarodnoj zajedici želi, već zbog toga što je i to dio obaveza koje BiH mora ispuniti. Sa sadašnjim ustavom ona ne može postati članica EU-a jer on krši čitav niz evropskh konvencija i odredbi, ali ne bih želio ulaziti u spekulacije kada i kako se postojeći ustav mora promijeniti. Radi se o pitanjima koja su u potpunoj nadležnosti i odgovornosti domaćih političkih lidera'', izjavio je Lajčak.

''Ono što je u sadašnjoj fazi ustavnih promjena do OHR-a jeste da objasni i dokaže da ustavne promjene nisu nikakav dodatni uslov pred BiH da bi mogla ostvarivati svoje obaveze prema EU. To je domaći zadatak za BiH, a ne dodatni uslov bilo koje međunarodne institucije'', kazao je na kraju visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak nakon jednodnevnih razgovora sa zvaničnicima EU-a u Bruxellesu.