OSCE u BiH
0

Lajčak s Garyjem Robbinsom

FENA
OSCE i dalje igra značajnu ulogu u pružanju podrške naporima BiH u osiguranju stabilne, mirne i demokratske budućnosti za sve njene građane, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák na prvom sastanku s budućim šefom Misije OSCE-a u BiH Garyjem Robbinsom.

Lajčák je naglasio da mandat OSCE-a u BiH obuhvata mnoga pitanja koja su od velikog značaja za građane BiH, kao što su obrazovanje, unapređenje lokalne uprave i učešće civilnog društva u javnom životu.

“U toku javnih debata koje je nedavno organizirao moj ured u cijeloj zemlji, učesnici iz raznih sfera života tražili su više odgovornosti izabranih dužnosnika, bolju zaštitu njihovih prava i unapređenje vladavine zakona. Mladi ljudi su veoma žarko i artikulirano tražili jednaku dostupnost i standarde, te bolji kvalitet i okončanje svih vidova diskriminacije u obrazovanju”, rekao je Lajčák.

Naglasio je kako OSCE igra važnu ulogu u pružanju pomoći lokalnim institucijama u rješavanju ovih pitanja.

Budući da je diskriminacija i dalje prisutna u obrazovnom sistemu BiH, Lajčák i Robbins su također naglasili potrebu eliminiranja svih vidova diskriminacije iz škola i univerziteta u BiH i sagledavanja obrazovanja iz perspektive ljudskih prava, saopćeno je iz OHR-a.