{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Rok za reformu policije istekao, Evropska komisija će sačekati još samo par dana

F
1.10.2007. u 18:58
0
0
Lajčak: Rok za reformu policije istekao, Evropska komisija će sačekati još samo par dana
0
Lajčak: Rok za reformu policije istekao, Evropska komisija će sačekati još samo par dana
Visoki predstavnik/specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak pozvao je danas bosanskohercegovačke čelnike da ulože dodatni napor kako bi što prije došli do dogovora o reformi policije koji bi bio u skladu s evropskim uvjetima i imao potrebnu političku podršku.
Lajčak je pozdravio napore koji se čine u pozitivnom pravcu, te upozorio kako se ne bi smjelo stati na pola puta.

-To je svakako ohrabrujuće, ali ovim putem trebaju ići do kraja", istaknuo je visoki predstavnik na pres-konferenciji održanoj u Sarajevu.

Istovremeno, ocjenio je kako još uvijek nema političkog dogovora o reformi policije koji ima potrebnu većinu i koji je u skladu s tri evropska principa.

Lajčak je podsjetio kako je rok za dogovor o reformi policije prošao, te naveo kako se, s obzirom na ohrabrujući razvoj situacije, s evropskim komesarom za proširenje Olijem Rehnom usaglasio da Evropska komisija sačeka još par dana.

Visoki predstavnik izrazio je očekivanje da će BiH krenuti evropskim putem, te ukazujući na regionalni kontekst naveo kako će Crna Gora narednih dana potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), kao i da postoje šanse da Srbija taj sporazum parafira sredinom oktobra.

- Još postoji šansa za BiH da ne bude ostavljena iza svih, kazao je Lajčak, ocjenivši kako je sada trenutak da svi iza sebe ostave negativnu retoriku te da se uključe u konstruktivan politički dijalog s ciljem iznalaženja rješenja koje je bliže, nego što se činilo prije samo nekoliko dana.

Osvrnuvši se na Protokol koji su potpisali čelnik SBiH dr. Haris Silajdžić i lider SNSD-a Milorad Dodik, Lajčak je kazao kako je ohrabrujuće to što su približili stavove, uz napomenu kako dokument, iako ide u dobrom pravcu, ostavlja neka važna pitanja nerazrješena.

Komentirajući novinarske upite u vezi s tim, visoki predstavnik je kazao kako je riječ o sedam nerazjašnjenih pitanja, ne precizirajući o čemu se radi, dodavši kako je u vezi s tim već zatražio pojašnjenje protagonista spomenutog protokola, te da je SBiH već uputila odgovore, a da isto očekuje i od SNSD-a.

Lajčak je zahvalio svima onima koji su od samog početka ili kasnije tokom procesa bili konstruktivni u pronalaženju rješenja, a prije svih HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, te SDA na čelu s predsjednikom Tihićem zato što su podržali Protokol koji je sam predložio.

U povodu smrti predsjednika RS-a Milana Jelića, visoki predstavnik je uputio izraze saučešća porodici preminulog i njegovim saradnicima, kao i građanima RS-a i BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: