Lajčak razgovarao sa Đukanovićem

F
FENA
1.12.2008. u 14:16
0
0
Lajčak razgovarao sa Đukanovićem
0
Lajčak razgovarao sa Đukanovićem
Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.
Lajčak je poslije sastanka kazao novinarima da mu je drago da je Đukanović u zvaničnoj posjeti BiH „jer su dobri susjedski odnosi jedna od ključnih pretpostavki evropskih odnosa i pretpostavka uspjeha na putu prema evropskim integracijama“.

„Bilo mi je drago čuti da se razgovara o konkretnim projektima vezanim za poboljšanje infrastrukture između BiH i Crne Gore. To je nešto što svaki građanin može da pozdravi i to također pozdravljam i podržavam“, kazao je Lajčak.

Dodao je da vidi ovu posjetu i kao doprinos dobroj regionalnoj atmosferi i dobroj regionalnoj komunikaciji i saradnji.

Po njegovim riječima, dobro je da su zemlje koje su susjedne u istoj fazi ili više-manje istoj fazi evropskih integracija tako da svako vidi svoje prednosti i svoje nedostatke i mogu da razmijene iskustva.

„Mislim da evropska tema jeste dominantna tema ove posjete. Crna Gora ima BiH tu šta da ponudi i pretpostavljam da partneri u BiH pažljivo slušaju, jer ipak ti savjeti dolaze od susjeda. Mislim da je Crna Gora pokazala kako zemlja mora i može da riješi svoja strateška pitanja i onda da se potpuno posveti evropskim integracijama, gdje je postigla već značajne uspjehe“, kazao je Lajčak.

Dodao je da misli da je ovo jako dobra i korisna posjeta te da se nada da će biti uspješna i za Crnu Goru i za BiH.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je nakon sastanka kazao da je razgovarano o tome gdje je Crna Gora danas, kakve su ocjene i viđenja stanja odnosa između BiH i Crne Gore i kakvi su izgledi za ostvarivanje evropskih i evroatlanskih ciljeva i jedne i druge države i drugih susjeda u regionu.

„Upozao sam Lajčaka s tim da zaista u Crnoj Gori uživamo blagodeti stabilnosti, dinamičnog demokratskog i ekonomskog razvoja. Upoznao sam ga s našim planovima za realizaciju sljedećih iskoraka na evropskom i evroatlanskom putu, prije svega o našim planovima za podnošenje aplikacije za članstvo u EU i o našim planovima da na sljedećem samitu NATO-a postanemo dio MAP-a“, kazao je Đukanović.

Razgovarano je i o političkim pitanjima koja se tiču same BiH.

„Mi veoma poštujemo napore koje međunarodna zajednica, prije svega EU i Lajčak lično, ulažu na planu stabilizacije političke situacije u BiH i stvaranja pretpostavki da se kroz ustavne reforme dođe do višeg stepena funkcionalnosti države u interesu ostvarivanja evropskih i evroatlanskih ciljeva. Uvijek smo, kao odgovoran susjed, spremni da pomognemo onoliko koliko to susjed može da učini“, kazao je Đukanović.

Razgovarano je i o razvojnim projektima koji su od interesa za obje države.

Đukanović je kazao da je zamolio Lajčaka da u svojoj komunikaciji s evropskim institucijama, prije svega s evropskim finansijskim institucijama, pruži podršku tim projektima koji se tiču prije svega unapređenja saobraćajne infrastrukture.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: