BiH
0

Lajčak razgovarao sa Špirićem

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčák razgovarao je danas u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem o vladavini zakona, prioritetima u reformama koje je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira, a to je prije svega rješavanje pitanja državne imovine, te povratak pitanjima koja se tiču EU.
  • Prijetnje nisu konstruktivne. Svi se moraju uzdržati od komentiranja bilo kakvih istraga i prepustiti policiji i pravosudnim institucijama da izvršavaju svoje zakonom definirane mandate. Vladavina zakona jedna je od temeljnih vrijednosti Evropske unije, izjavio je tokom sastanka Lajčák.

On je dodao kako je Vijeće za implementaciju mira jasno naglasilo da svi organi vlasti i zvaničnici u BiH, uključujući one u Republici Srpskoj, moraju u potpunosti sarađivati s institucijama BiH, uključujući agencije za provođenje zakona, te im osigurati neometano vršenje nadležnosti i odgovornosti u cijeloj BiH, u skladu sa zakonom.

  • Vijeće ministara ima odgovornost da osigura da Bosna i Hercegovina ostvari napredak u svim reformskim pitanjima. Najhitnije je početi rješavati pitanje državne imovine. Prvi korak u tom smislu je da se napravi popis sve imovine, što je preduslov za bilo kakve buduće dogovore, rekao je Lajčák.

  • Ako političko rukovodstvo ove zemlje želi ostvariti napredak na evropskom putu, moraju ozbiljno shvatiti sve svoje obaveze, upozorio je Lajčák.

  • Ministri vanjskih poslova Evropske unije su u ponedjeljak razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini. Dok je s jedne strane pozitivno da međunarodna zajednica s velikom pažnjom prati situaciju, to je također znak da razvoj događaja u zemlji nije baš pozitivan, zaključio je Lajčák, saopćeno je iz OHR-a.