BiH
0

Lajčak razgovarao sa Dodikom

FENA
U okviru razgovora sa najvišim političkim zvaničnicima u BiH, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Miroslav Lajčak danas se u Banjoj Luci sastao sa predsjednikom Vlade RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom.

Lajčak i Dodik su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i otvorenim pitanjima za koja je neophodno pronaći rješenje kako bi BiH napredovala ka ispunjenju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te pomacima koje Bosna i Hercegovina čini u ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira za tranziciju OHR-a u EUSR.

Složili su se da je neophodno uložiti dodatne političke napore kako bi se postigla rješenja prihvatljiva za sve građane BiH. U tom smislu, razmotrena je i podržana ideja održavanja zajedničkog sastanka lidera šest vladajućih stranaka kako bi i na taj način BiH bila što spremnija da učini nove pomake na jesen, saopćeno je iz OHR-a.

"Rješavanje pitanja državne imovine zahtijeva dodatni politički napor od svih strana", rekao je Lajčak i pozvao lidere da nastave aktivnosti na temeljima principa koje je definisala Komisija za raspodjelu državne imovine u oktobru prošle godine.

"Ovo je pitanje važno ne samo zato što je od strane Vijeća za implementaciju mira postavljeno kao jedan od uvjeta za tranziciju OHR-a u EUSR, već i zato što će BiH na taj način pokazati da je spremna sama rješavati pitanja koja su od ključne važnosti za evropsku budućnost zemlje", rekao je Lajčak.

Nastavljajući bilateralne sastanke sa političkim zvaničnicima, visoki predstavnik i specijalni predstavnik sutra će se u Sarajevu sresti sa predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem.