BiH
0

Lajčak razgovarao s premijerom Mađarske

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák danas je u Sarajevu razgovarao s premijerom Mađarske Ferencom Gyurcsányjem o trenutnoj političkoj situaciji, pomacima ostvarenim na implementaciji zaključaka Vijeća za implementaciju mira, integraciji BiH u EU i angažmanu EU-a nakon OHR-a.

Oni su pozdravili činjenicu da BiH 16. juna treba da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i istakli su da je od krucijalnog značaja da ova zemlja brzo i efikasno počne sa punom implementacijom ovog sporazuma, saopćeno je iz OHR/EUSR.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák informirao je premijera Gyurcsányja o pomacima koje su organi BiH načinili u realizaciji pet ciljeva i dva uslova koja su potrebna da bi došlo do prenosa ovlasti sa OHR-a na EUSR.

Postoje pomaci po pitanju tri od pet ciljeva, u smislu da je postignut sporazum o pokretnoj vojnoj imovini i da fiskalna održivost države jača, budući da Zakon o nacionalnom fiskalnom vijeću treba brzo da stupi na snagu.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a također je istakao da vladavina zakona postaje sve jača putem dogovorene strategije za reformu pravosudnog sektora i usvajanja Zakona o boravku stranaca.

Lajčák je informirao mađarskog premijera da bi naredni reformski koraci trebali biti dogovaranje rješenja za formulu raspodjele prihoda od indirektnog oporezivanja, od strane Upravnog odbora UIO, čemu treba da se državni i entitetski ministri finansija u potpunosti posvete te rješenje pitanja državne imovine.