BiH
0

Lajčak razgovarao s predstavnicima nevladinih organizacija okupljenih u koaliciji "Odgovornost"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak razgovarao je danas s predstavnicima bh. nevladinih organizacija okupljenih u koaliciji "Odgovornost", potpisnicama peticije upućene Parlamentarnoj skupštini BiH kojom pozivaju na brži napredak naše zemlje ka evropskim integracijama.

Kako je u izjavi datoj bh. medjima istaknuo visoki predstavnik Miroslav Lajčak, suština procesa približavanja evropskim integracijama nije u datumu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU-om, nego u spremnosti bh. institucija da odgovore obavezama koje proistječu iz tog procesa.

Uz uvjerenje da će se SAA potpisati 26. maja, Lajčak je kazao kako se tim činom ulazi u jedan ozbiljan proces u kojem će doći do izražaja spremnost da se prihvati odgovornost za daljnje korake, a koji bi trebali uslijediti dan nakon potpisivanja kako se ponovno ne bi gubilo vrijeme.

U tom kotekstu, Lajčak je ohrabrio predstavnike nevladinog sektora u BiH da daju vlastiti doprinos na tom planu, te da djeluju "kao savjest društva, javna kontrola državnih institucija, kao glas građana"...

Uime koalicije nevladinih organizacija na značaj jasnijeg artikuliranja stavova civilnog društva ukazao je predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević, istaknuvši kako se institucije vlasti u BiH moraju otvoriti prema inicijativama koje dolaze iz nevladinog sektora.

Posebno je potcrtao potrebu jačanja odgovornosti izabranih zvaničnika, te ubrzanja procesa pristupanja EU, uz napomenu kako nevladin sektor anticipira neke zahtjeve iz Brisela, uključujući reforme koje je nophodno provesti na tom putu.

Sagovornoci su se usaglasili da nastave dijalog u vezi s razmatranim pitanjima, istaknuvši opredijeljenost za evropski put Bosne i Hercegovine.

Konstatirano je, istovremeno, kako će nevladin sektor u BiH uživati punu potporu OHR-a u nastojanju da se afirmira kao jedan od ključnih aktera u procesu približavanja naše zemlje EU-u.

Koaliciju "Odgovornost" čine nevladine asocijacije - Asocijacija Alumni centra za interdisciplinarne studije - ASIPS, Agencija za lokalne razvojne inicijative - ALDI, Centar za političke studije -CEPOS, Centar Žena i društvo, Centar za promociju civilnog društva, Centri civilnih inicijativa, Fond Otvoreno društvo BiH, Fondacija CURE, Fondacija Jedan svijet - owpsee, Helsinški komitet za ljudska prava BiH, Global Rights, Inicijativa i civilna akcija - ICVA, Nezavisni biro za humanitarna pitanja BiH - IBHI, Transparrency International BiH i Udruženje Zašto ne.