BiH
0

Lajčak: Rano je za "balkanski Beneluks"

FENA
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak kaže da Balkan nije spreman za stvaranje svojevrsnog Beneluksa u kome bi bili Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora.

Tu je prije svega kako kaže ključno pitanje Kosova, koje ne bi bilo ravnopravan partner jer ga ne priznaju ni sve zemlje EU-a ni svijeta.

"Takve tendencije moraju da dođu iznutra iz tih zemalja, a mislim da na Balkanu još nismo dotle došli. Prvenstveno zato što Kosovo kao državu nisu priznale sve zemlje EU-a ni svijeta i nije s tog aspekta ravnopravni partner".

Lajčak je istakao da Slovačka podržava to da zemlje zapadnog Balkana sarađuju, predaju jedna drugoj iskustva i koordiniraju svoj put u EU.

"Međutim, to nastojanje da se zemlje dalje integriraju mora doći iznutra, ne kao ponuda spolja", rekao je Lajčak u Luxsembourgu gdje učestvuje na ministarskom sastanku EU-a, javila je Beta.

Autori ideje o balkanskom Beneluksu, u koji bi ušle Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora, austrijski ekonomist koji živi u Albaniji Guenter Felinger i kosovski novinar Ekrem Krasnići, kao jednu od prednosti takve dublje integracije označili su jačanja političkih i ekonomskih veza i veće šanse za brži ulazak u EU.