{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Lajčak priziva raspad BiH"

F
24.9.2008. u 17:38
0
43
"Lajčak priziva raspad BiH"
0
"Lajčak priziva raspad BiH"
Stranka demokratske akcije ocijenila je danas da su neosnovane i tendenciozne optužbe visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da se Deklaracijom SDA ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine.
U saopćenju iz SDA se naglašava da je, upravo suprotno, cilj Deklaracije zaštita ustavnog poretka zemlje od onih koji ga uporno pokušavaju srušiti već dvije godine, dok visoki predstavnik to tolerira.

"Zato pitamo Miroslava Lajčaka da li će raditi posao za koji je više nego dobro plaćen i provesti Dejtonski sporazum u cjelini tj. dijelovima koje tretira Deklaracija SDA? Da li će, prema odredbama Dejtonskog sporazuma, osigurati punu ravnopravnost naroda i građana na cijelom teritoriju BiH, implementirati Sporazum o prijenosu nadležnosti sa entiteta na državu potrebnih za očuvanje državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH i drugim pitanjima kao što su korištenje ekonomskih resursa, državni ekonomski projekti itd", navodi se u saopćenju.

SDA dalje pita Lajčaka da li će usuglasiti entitetske ustave sa Ustavom BiH, usuglasiti ustave i zakone sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i poništiti sve diskriminatorske odredbe suprotne ovoj konvenciji, te provesti odredbe o povratku prognanika i raseljenih lica, zaštiti ih od diskriminacije, osigurati informacije o 13.000 nestalih za kojima se još uvijek traga, formirati kompenzacioni fond za nadoknadu popljačkane i uništene imovine, uspostaviti državne javne korporacije u oblasti saobraćajnih komunikacija (željeznice, magistralni putevi, autoceste, luke...) energetike, poštanskog saobraćaja, komunalnih usluga, provesti odredbu o očuvanju, obnovi i zaštiti nacionalnih spomenika i kulturno-historijskog naslijeđa BiH (donošenje zakona i osiguranje sredstava), objediniti institucije ombudsmana, osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i ostalih naročito pri zapošljavanju u institucijama entitet, kantona, općina, javnih ustanova i preduzeća prema popisu stanovništva iz 1991. godine, te riješiti konačan status Brčko Distrikta inkorporiranjem u ustavni sistem BiH.

"Sve nabrojano su još uvijek neispoštovane dejtonske odredbe. Nije nam jasno šta je od toga napad na ustavni sistem BiH? Ali, potpuno je jasno kuda vode zahtjevi za referendum o otcjepljenju, uspostava paralelnih institucija u entitetima - specijalno tužilaštvo, predstavništva u inozemstvu, onemogućavanje SIPA da radi svoj posao, napadi i blokada bh. institucija (pravosuđe, BHRT, RAK, Centralna banka, Uprava za indirektno oporezivanje, Elektroprijenos itd.). Ovo nedvojbeno jesu antidejtonska djelovanja, ali nema ni verbalne, a kamoli konkretne reakcije visokog predstavnika! Miroslav Lajčak jedino je ekspeditivan kada treba napadati SDA i Sulejmana Tihića, i to zato što insistiraju na potpunom provođenju Dejtonskog sporazuma", navodi se u saopćenju.

SDA upozorava da i organiziranje javnih skupova podrške Radovanu Karadžiću i drugim zločincima diljem RS, visoki predstavnik ne smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma, već, kako je rekao, "unutrašnjim pitanjem RS".

"Umjesto da poduzima mjere protiv ovakvih djelovanja, visoki predstavnik otvoreno priziva podjelu BiH poredeći je sa situacijom u bivšim federalnim državama Čehoslovačkom i DZ Srbije i Crne i Gore. Pritom ignorira činjenicu da su ove dvije države nastale ujedinjavanjem samostalnih država Češke i Slovačke, odnosno Srbije i Crne Gore. BiH ima hiljadugodišnju tradiciju državnosti a njeno sadašnje dvoentitetsko uređenje je rezultat genocida, masovnih ratnih zločina i etničkog čišćenja. Ukoliko visoki predstavnik ima namjeru provesti Dejtonski sporazum u cijelosti, na šta ga obavezuje Aneks X ovoga sporazuma, zašto mu onda smeta pozivanje na odredbu Skupštine Republike BiH? To je samo mogućnost koja se neće primijeniti ukoliko Dejtonski sporazum bude potpuno proveden. Čega se boje Lajčak i Dodik? Zato što će, ukoliko Dejtonski sporazum bude u cijelosti implementiran, entiteti biti znatno drukčiji, a država Bosna i Hercegovina mnogo jača", kaže se u saopćenju SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: