{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak primio novog komandanta EUFOR-a

F
2.12.2008. u 12:38
0
1
Lajčak primio novog komandanta EUFOR-a
0
Lajčak primio novog komandanta EUFOR-a
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sastao se danas s generalmajorom Stefanom Castagnottom koji treba da preuzme funkciju komandanta snaga EUFOR-a, saopćeno je iz OHR-a.
Visoki predstavnik obavijestio je budućeg komandanta EUFOR-a o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji konstatirajući obnovljeni međunarodni interes za BiH koji dolazi s najviših nivoa.

- BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ima status intenziviranog dijaloga u okviru procesa Partnerstvo za mir, ali nedovoljan napredak u provedbi reformi naglašava činjenicu da naš posao ovdje još nije završen, izjavio je Lajčak.

Opisujući sporazum od 8. novembra kao ohrabrujući znak, Lajčak je istaknuo da će dogovorene reforme ojačati državu i ukazao na spremnost zemlje da odgovori na izazove procesa integracije u EU.

- Parlament sada mora donijeti konkretne zakone koji će imati podršku većine parlamentaraca, naglasio je visoki predstavnik.

Pozdravljajući odluku ministara vanjskih poslova EU da zadrže misiju EUFOR-a te naknadnu odluku UN-a o produženju mandata EUFOR-a, visoki predstavnik okarakterizirao je općenito prisustvo EU u zemlji kao "dokaz opredijeljenosti EU da istraje i ostane u Bosni i Hercegovini".

Generalmajor Stefano Castagnotto će preuzeti dužnost komandanta EUFOR-a nakon promjene komande 4. decembra.

U okviru svog mandata, EUFOR će nastaviti davati doprinos sigurnom i stabilnom okruženju u BiH u skladu s Aneksom 1A i Aneksom 2. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: