BiH
0

Lajčak: Predstoje važni izazovi kako bi se omogućila tranzicija OHR-a

FENA
U Bosni i Hercegovini je ostvaren značajan napredak tokom proteklog mjeseca, ali predstoje važni izazovi kako bi se omogućila tranzicija OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU, rekao je danas u Bruxellesu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák u razgovoru s komesarom za proširenje EU Ollijem Rehnom i pred Komitetom za politička i sigurnosna pitanja - ključnim tijelom za vanjsku politiku EU.

Sastanak s Rehnom je bio fokusiran na rezultate ovosedmičnog sastanka Vijeća za implementaciju mira i proces integracije BiH u EU, kao i na potrebu brzog i efikasnog provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji stupa na snagu 1. jula ove godine.

Prilikom obraćanja Komitetu za politička i sigurnosna pitanja, Lajčák je naglasio da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU veliko postignuće i razlog za slavlje.

"To je bio prvi put da je Bosna i Hercegovina bila ujedinjena po nekom pitanju kroz podršku svih njenih političara i konstitutivnih naroda. Taj dan bi trebao i dalje da obilježava početak nove ere u istoriji i politici BiH", izjavio je Lajčák.

Samo tokom proteklog mjeseca, ostvaren je konkretan napredak u postizanju prihvatljivog i održivog rješenja pitanja vojne imovine, jačanju vladavine zakona i provođenju Konačne arbitražne odluke za Brčko.

" Ovo je odlično prema svim standardima, ali to ne znači da smo blizu završetka ovog posla - pred nama se nalaze izazovi", upozorio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Govoreći o nedavnoj EU kampanji u sklopu koje je posjetio 16 gradova širom Bosne i Hercegovine, Lajčák je istakao da postoji dosta jedinstva, zajedničkih bojazni i interesa među građanima, koji se razlikuju od onoga što političari nameću kao teme dnevnopolitičkog života.

"Nacionalno pitanje nikada nije pitanje broj jedan: ali jeste pitanje nezaposlenosti nakon kojeg slijede kriminal i korupcija, budućnost mladih, obrazovanje, liberalizacija viznog režima", istaknuo je on.

Lajčák je naglasio da mu je velika većina od 3.000 građana koji su aktivno učestvovali u ovoj kampanji rekla da žele evropsku budućnost za svoju zemlju. Ovaj stav je potvrdilo i nedavno istraživanje javnog mnjenja, koje je pokazalo da rekordan broj građana - više od 80 posto - žele da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

Ambasadori Komiteta za politička i sigurnosna pitanja su zahvalili specijalnom predstavniku EU-a na njegovim naporima za približavanje BiH Evropskoj uniji te su izrazili punu podršku strategiji za tranziciju OHR-a u EUSR koja se zasniva na ispunjavanju ciljeva i uslova, kako je navedeno i u posljednjem kominikeu Vijeća za implementaciju mira, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.