{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak pozvao Špirića da hitno sazove sjednicu Vijeća ministara

F
20.11.2007. u 13:15
0
0
Lajčak pozvao Špirića da hitno sazove sjednicu Vijeća ministara
0
Lajčak pozvao Špirića da hitno sazove sjednicu Vijeća ministara
Foto: Reuters
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak izrazio je žaljenje što nijedna sjednica Vijeća ministara BiH nije održana od 16. oktobra. Visoki predstavnik očekuje od institucija BiH da i dalje funkcioniraju te je pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara u ostavci Nikolu Špirića da hitno sazove sjednicu Vijeća ministara. Prema riječima visokog predstavnika, BiH i njene institucije ne mogu si dozvoliti luksuz da ne rade.
- Na dnevnom redu Vijeća ministara su ključni zakoni i da ne mogu ući u parlamentarnu proceduru bez njegovog odobrenja. Potrebno je usvojiti izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima u skladu s odlukom Vijeća sigurnosti UN-a iz aprila, što bi decertificiranim policajcima omogućilo da se prijave na pozicije u policijskim tijelima, izjavio je u utorak na redovnoim brifingu za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Eldar Subašić.

Drugi zakoni koji su u postupku se tiču stručnog obrazovanja i obuke i formiranja Nacionalnog fiskalnog vijeća te uspostavljanju jedinstvenih kriterija za plaće zaposlenih u bh. institucijama. Vijeće ministara također mora da odobri zakon o budžetu institucija BiH za 2008. godinu, kazao je Subašić.

Naglasio je da također postoji i niz drugih odluka koje treba donijeti - Vijeće ministara mora odobriti novac potreban za predsjedničke izbore u Republici Srpskoj 9. decembra, imenovati novog direktora SIPA-e te odobriti sporazum o državnoj imovini.

"Bosna i Hercegovina i njene institucije ne mogu sebi dozvoliti luksuz da ne rade. Iako je jasno da je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić u tehničkom mandatu on ima odgovornost da osigura funkcioniranje Vijeća ministara", naveo je Subašić Lajčakove riječi.

"Nikola Špirić treba da dođe na radno mjesto i radi svoj posao. Čak i ako se ne slaže s mojim odlukama on je i dalje demokratski odgovaran građanima BiH za vođenje zemlje sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik, citirao je Subašić Lajčakov zaključak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: