OHR/EUSR
0

Lajčák poziva političke stranke da se vrate programu za EU

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas se zahvalio svima koji su jučer učestvovali u provođenju općinskih izbora, posebno službenicima, posmatračima i volonterima u cijeloj BiH, na tome što su osigurali da glasanje prođe bez većih incidenata.

"Tokom izborne kampanje dato je mnogo neodgovornih izjava, što nije od pomoći za buduće procese integracije BiH u EU i uspostavljanje povjerenja između naroda”, rekao je Lajčák i pozvao političke stranke da usmjere svoju energiju na osiguranje progresa po pitanju programa pristupanja u EU i ispunjavanja preostalih ciljeva i uslova koje je u februaru ove godine postavio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.

“Sada, kada su općinski izbori iza nas, očekujem da svi usmjere pažnju na ključne prioritete za BiH - puna implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je preduslov za približavanje BiH Evropskoj uniji”, rekao je Lajčák.

On je istaknuo da u kratkoročnom periodu politički lideri također moraju riješiti pitanje državne imovine i budućeg statusa Brčkog, saopćeno je danas iz OHR/EUSR.