BiH
0

Lajčak: Poslovna zajednica u BiH mora učestvovati u javnom dijalogu o integraciji u EU

FENA
Činjenica je da politički establišment u BiH ima kapacitete kada je riječ o ekonomiji, iako suviše često nedostaje politička volja da se ekonomske reforme u potpunosti provedu, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.

On je govorio na konferenciji o napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji, koju ju organizovalo Vijeće stranih investitora. Naveo je da su lideri u BiH uspijevali da postignu radni konsenzus o ekonomskoj politici čak i tokom perioda političkih previranja.

-Svi znamo da se ne žuri s izradom zakona koji bi riješili ekonomska pitanja. No, istovremeno, ne bismo smjeli omalovažavati ono što je postignuto, rekao je Lajčak.

On je pohvalio organe vlasti jer su započeli sa provedbom Platforme za akciju, listom ekonomskih prioriteta na čije provođenje su se u oktobru protekle godine obavezala tri premijera i gradonačelnik Brčkog, te je apelirao da napredak bude veći i brži.

Hitni operativni zadaci uključuju postizanje sporazuma o trajnoj metodologiji raspodjele prihoda od indirektnih poreza, te osiguranje validnog zakonskog uporišta za državno fiskalno vijeće.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da su četiri od pet ciljeva, za koje je Vijeće za implementaciju mira reklo da se moraju ostvariti prije nego se steknu uvjeti da OHR prestane sa radom, povezani sa ukupnim naporima koji se ulažu u oblasti ekonomske reforme, a peti - vladavina zakona - ima suštinski uticaj na poslovno okruženje.

-Rezultati koje smo postigli pokazuju da se ekonomska tranzicija može ostvariti samo ako se oslobodi moć poduzetništva, a ona se može osloboditi jedino ako se do šire javnosti ispravno prenese poruka da su investicije u stvari radna mjesta, izjavio je ambasador Lajčák.

On je kazao da će provedba reformi koje su potrebne za integraciju u EU zahtijevati energične napore na zakonodavnom polju, ali se to može uraditi. Uradile su to zemlje koje su započele proces pristupanja sredinom devedesetih godina prošlog vijeka.

-Smatram da poslovna zajednica mora učestvovati u javnom dijalogu o integraciji u EU. Ekonomska reforma predstavlja ključni element u usvajanju acquis communitairea, a ljudi koji upravljaju poduzećima, koji otvaraju radna mjesta, isplaćuju plate i svoju pažnju usmjeravaju na to da klijente održe zadovoljnim, znaju šta nije u redu sa ekonomijom i što se mora uraditi kako bi se ekonomija popravila, poručio je Lajčak.