BiH
0

Lajčak: Pooštriti kriterije za imenovanja na Ustavni sud BiH

FENA
Komisija Predstavničkog doma FBiH za izbor i imenovanja sudija Ustavnog suda BiH će se sastati danas kako bi predložila jednog od trinaest mogućih kandidata za Ustavni sud BiH. Jedini ustavom definisani uslovi za kandidate jesu BiH državljanstvo i “visoki moralni kvaliteti”, saopćeno je iz OHR/EUSR.

“Krajnje je vrijeme da se pooštre kriteriji”, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák. Ustavni sud je od presudnog značaja za pravosudni sistem svake zemlje, on može preispitivati sve odluke-građanske i krivične-svakog suda u BiH.

Uloga Ustavnog suda će postati još značajnija, obzirom da “tranzicija OHR-a u ured EU-a znači da će Ustavni sud biti jedini arbitar u sporovima između različitih nivoa vlasti”, naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a. I u prošlosti je bilo dosta pitanja u vezi sa načinom imenovanja u ovu, najvišu, sudsku instancu u zemlji. Postoji jasna potreba da se ta pitanja riješe i da se unaprijede standardi koji se primjenjuju u procesu imenovanja.

Transparentan proces imenovanja će osigurati kredibilitet suda. Bez bolje transparentnosti, proces imenovanja postaje ispolitiziran. Ovo bi moglo ugroziti cjelokupan pravosudni sistem i vladavinu prava u BiH.

Ustavni sud je bio uspješan u provedbi i zaštiti temeljnih vrijednosti ugrađenih u Ustav BiH. Ali potrebno je poboljšati transparentnost procesa imenovanja sudija kako bi se osiguralo da integritet ove institucije bude neupitan.

Organi vlasti koji su nadležni za imenovanje bi trebali preciznije definisati ustavni uslov “visokih moralnih kvaliteta” za imenovanje sudija, kako bi osigurali da se uzmu u obzir sve prednosti i zasluge kandidata, pri čemu se mora povećati transparentnost ovog procesa koji pomenuti organi vlasti provode, saopćeno je iz OHR/EUSR.