BiH
0

Lajčak: Politička kriza u BiH može se otrgnuti kontroli

FENA
Duboka politička kriza među podijeljenim zajednicama u Bosni i Hercegovini mogla bi se otrgnuti kontroli, upozorio je u utorak visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak u obraćanju u Evropskom parlamentu.

"Svako političko rukovodstvo očigledno želi provesti svoju viziju zemlje. Ratno naslijeđe i logika nacionalističke i negativne politike čine svaki značajniji kompromis teško dostižnim, ako ne i potpuno nemogućim", rekao je Lajčak u obraćanju Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Bruxellesu.

Usprkos stabilnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, dodao je Lajčak, učinjen je mali napredak u pokušajima da se ujedine etnički podijeljene političke snage u zemlji, što je Evropska unija postavila kao uvjet za uspostavljanje bližih veza, prenijela je agencija Associated Press.

"Trenutno nema realnih izgleda da se ponovo pokrene proces (koji vodi ka parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om). Ako ne budemo radili brzo i odlučno, problemi će izmaći kontroli. To je lekcija iz '90-ih godina, koja je primjenljiva i danas i ubuduće", istaknuo je Lajčak.