BiH
0

Lajčak pokreće javnu debatu s građanima BiH o procesu evropskih integracija

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u četvrtak pokreće otvorenu javnu debatu s građanima BiH o procesu evropskih integracija BiH, najavljeno je danas iz OHR-a.

Tako će prvi događaj biti konferencija na kojoj će se okupiti kreatori politike i ostali subjekti koji u njenom donošenju imaju udjela, uključujući razne profile građanskog društva, poslovnu zajednicu, porodicu evropskih država i druge aktere iz međunarodne zajednice.

"Cilj je da se čuje glas nedržavnih aktera, kreatora javnog mnijenja i društvenih grupa koje su zainteresirane za evropske integracije, a koje trenutno nisu uključene u domaću debatu", izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Frane Maroević.

Kako bi se podstakla prava javna debata o evropskim integracijama, Lajčak poziva građane da se pridruže dijalogu s njim kao specijalnim predstavnikom EU te da razgovaraju o svojoj viziji BiH i njenoj evropskoj budućnosti.

Maroević navodi da iskustvo zemalja koje su se nedavno pridružile EU pokazuje da uključivanje svih sektora društva u raspravu o integracijama može osnažiti i ubrzati proces pristupanja. Evropa i jeste projekt građana namijenjen građanima. Stoga je izuzetno važno omogućiti im da preuzmu aktivnu ulogu u procesu integracije s EU, ističu u OHR-u.

Konferenciju će u četvrtak, pored Lajčaka, otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ambasadorica Republike Slovenije u BiH, zemlje koja predsjedava EU, Nataša Vodušek, te šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.

U okviru konferencije bit će održane dvije panel diskusije, jedna o tome zašto ne postoji EU-BiH debata u BiH, dok će druga biti posvećena iskustvima susjednih zemalja. Nakon ove konferencije, u narednom periodu će širom BiH biti održano ukupno 16 javnih debata. Prva od njih počinje u Doboju 21. februara.

Specijalni predstavnik i visoki predstavnik će se zajedno s ambasadorima država članica EU pridružiti učesnicima ovih debata da bi razgovarali o izazovima i mogućnostima koje prate EU integracije, najavljuju u OHR-u.