{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak podsjeća da predsjednik Federacije bira sudije Ustavnog suda

F
3.2.2009. u 17:28
0
0
Lajčak podsjeća da predsjednik Federacije bira sudije Ustavnog suda
0
Lajčak podsjeća da predsjednik Federacije bira sudije Ustavnog suda
U pravnom tumačenju postupka imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH, koje je jučer dao visoki predstavnik Miroslav Lajčák, zaključeno je da predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto mora izabrati kandidata s liste koju je predložilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), saopćeno je danas iz OHR-a.
U saopćenju se navodi da osobe koje se ne nalaze na spomenutoj listi nisu kandidati i ne mogu biti nominirani na nivou Doma naroda Federacije BiH za imenovanje funkcije sudije Ustavnog suda FBiH.

Visoki predstavnik jučer je obavijestio predsjednicu Krišto o ovom tumačenju, ističući da Ustav Federacije BiH navodi da je predsjednik Federacije BiH nadležan za "nominiranje ... sudija Ustavnog suda", no također se navodi i da predsjednik Federacije BiH može razmatrati samo one nominacije koje su zasnovane "na prijedlogu kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće".

Visoki predstavnik je istakao da uloga VSTV-a nije samo u tome da predsjedniku i potpredsjedniku Federacije BiH omogući pokretanje procesa za dostavljanje vlastitih nominacija Domu naroda Federacije BiH.

VTSV, kazao je, treba osigurati listu kvalificiranih kandidata iz koje predsjednik Federacije BiH odabire kandidata i upućuje prijedlog Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na odobrenje.

Visoki predstavnik je istaknuo da je namjera Ustava bila da uključivanjem VSTV-a osigura da sudije Ustavnog suda Federacije BiH imaju potrebne kvalifikacije i iskustvo za odlučivanje u kompleksnim pravnim predmetima te da sve osobe koje razmatraju predsjednik Federacije BiH, potpredsjednici Federacije BiH i Dom naroda Federacije BiH ispunjavaju minimum profesionalnih standarda za obavljanje tako važne funkcije.

U pismu, visoki predstavnik napominje da je izbalansirana zastupljenost konstitutivnih naroda osigurana na dva nivoa, prvo putem uvjeta da predsjednik Federacije BiH izvrši nominiranje u saglasnosti s potpredsjednicima, a drugo na osnovu činjenice da te nominacije mora odobriti i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Visoki predstavnik je izrazio nadu da ovo pravno tumačenje rješava probleme koji su se pojavili u vezi s imenovanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Lajčak je ovo pravno tumačenje dao, s obzirom na to da je uloga VSTV-a u imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije BiH nametnuta Odlukom visokog predstavnika iz maja 2002. godine.

On je jučer izjavio da "u okviru procesa u kojem lokalni organi vlasti u potpunosti preuzimaju odgovornost, svi zakonodavni organi u BiH trebaju usvojiti zakone i ustavne amandmane donesene korištenjem ovlasti visokog predstavnika. Zakoni koje su nametnuli moji prethodnici mogu biti izmijenjeni i dopunjeni ili inovirani tek kada ih usvoje nadležne zakonodavne institucije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: