OHR
0

Lajčak podsjeća da predsjednik Federacije bira sudije Ustavnog suda

FENA
U pravnom tumačenju postupka imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH, koje je jučer dao visoki predstavnik Miroslav Lajčák, zaključeno je da predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto mora izabrati kandidata s liste koju je predložilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), saopćeno je danas iz OHR-a.

U saopćenju se navodi da osobe koje se ne nalaze na spomenutoj listi nisu kandidati i ne mogu biti nominirani na nivou Doma naroda Federacije BiH za imenovanje funkcije sudije Ustavnog suda FBiH.

Visoki predstavnik jučer je obavijestio predsjednicu Krišto o ovom tumačenju, ističući da Ustav Federacije BiH navodi da je predsjednik Federacije BiH nadležan za "nominiranje ... sudija Ustavnog suda", no također se navodi i da predsjednik Federacije BiH može razmatrati samo one nominacije koje su zasnovane "na prijedlogu kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće".

Visoki predstavnik je istakao da uloga VSTV-a nije samo u tome da predsjedniku i potpredsjedniku Federacije BiH omogući pokretanje procesa za dostavljanje vlastitih nominacija Domu naroda Federacije BiH.

VTSV, kazao je, treba osigurati listu kvalificiranih kandidata iz koje predsjednik Federacije BiH odabire kandidata i upućuje prijedlog Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na odobrenje.

Visoki predstavnik je istaknuo da je namjera Ustava bila da uključivanjem VSTV-a osigura da sudije Ustavnog suda Federacije BiH imaju potrebne kvalifikacije i iskustvo za odlučivanje u kompleksnim pravnim predmetima te da sve osobe koje razmatraju predsjednik Federacije BiH, potpredsjednici Federacije BiH i Dom naroda Federacije BiH ispunjavaju minimum profesionalnih standarda za obavljanje tako važne funkcije.

U pismu, visoki predstavnik napominje da je izbalansirana zastupljenost konstitutivnih naroda osigurana na dva nivoa, prvo putem uvjeta da predsjednik Federacije BiH izvrši nominiranje u saglasnosti s potpredsjednicima, a drugo na osnovu činjenice da te nominacije mora odobriti i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Visoki predstavnik je izrazio nadu da ovo pravno tumačenje rješava probleme koji su se pojavili u vezi s imenovanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Lajčak je ovo pravno tumačenje dao, s obzirom na to da je uloga VSTV-a u imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije BiH nametnuta Odlukom visokog predstavnika iz maja 2002. godine.

On je jučer izjavio da "u okviru procesa u kojem lokalni organi vlasti u potpunosti preuzimaju odgovornost, svi zakonodavni organi u BiH trebaju usvojiti zakone i ustavne amandmane donesene korištenjem ovlasti visokog predstavnika. Zakoni koje su nametnuli moji prethodnici mogu biti izmijenjeni i dopunjeni ili inovirani tek kada ih usvoje nadležne zakonodavne institucije".