Brisel
0

Lajčák podnio izvještaj Komitetu za politička i sigurnosna pitanja EU

FENA
Općinski izbori u Bosni i Hercegovini su prošli bez većih incidenata, što bi sada trebalo da omogući da političke stranke fokusiraju energiju na izazove integracije u Evropsku uniju, rekao je danas Miroslav Lajčák u Briselu, pred Komitetom za politička i sigurnosna pitanja, ključnim tijelom za vanjsku politiku EU.

Bez obzira koliko bila privlačna evropska perspektiva za većinu stanovnika u BiH, Lajčák je upozorio da Evropska unija treba da očekuje da će se neke od njenih politika susresti sa preprekama. “Uprkos tvrdnjama svih političkih stranaka da dijele zajednički cilj integracije u EU, u Bosni i Hercegovini preovladavaju sukobljene i međusobno isključive vizije. To može uticati na proces integracija u Evropsku uniju”.

Bosna i Hercegovina nije uobičajena zemlja u tranziciji i EU će fokusirati svoje resurse i usmjeriti pažnju da pomogne ovoj zemlji da realizira potrebne reforme. EU je spremna da preuzme vodeću ulogu kada BiH realizira ciljeve i ispuni uslove koje je za tranziciju OHR-a postavilo Vijeće za implementaciju mira.

Cilj EU je da osigura da Bosna i Hercegovina bude “mirna i stabilna država koja čvrsto stoji na kursu integracije u EU”. To zahtijeva odlučnost i stalno prisustvo EU na terenu. U tom kontekstu, Lajčák je odao priznanje naporima Delegacije Evropske komisije, EUFOR-a i EUPM-a na jačanju sveukupnog pristupa EU prema Bosni i Hercegovini i pružanju podrške pomacima koje ostvaruje u procesu evropske integracije, saopćeno je iz OHR/EUSR.