BiH
0

Lajčak: Parlament želi da raspravlja o zakonima o reformi policije

FENA
«Današnjom odlukom da odbaci negativni izvještaj o zakonima o reformi policije BiH, Zastupnički dom BiH je poslao jasan signal da želi šansu za usvajanje zakona o reformi policije», izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.

«Ova Odluka je dobrodošla odluka», izjavio je Lajčák. «Članovi Parlamenta BiH su pokazali da su svjesni svoje odgovornosti kada je u pitanju osiguranje evropske perspektive BiH».

Evropska budućnost građana Bosne i Hercegovine - bez obzira na to gdje žive, njihovu dob, spol ili nacionalnu pripadnost - je u rukama dvanaest članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH. Njihova odgovornost je da donesu odluku da li će građani Bosne i Hercegovine učiniti odlučujući korak ka članstvu u EU i potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Njihov zadatak je jednostavan; oni moraju donijeti odluku da dozvole Parlamentu da raspravlja o meritumu zakona o reformi policije. Bez obzira kojoj stranci pripada i da li je u vlasti ili opoziciji svaki član Komisije mora sam za sebe odlučiti da li njegova zemlja zaslužuje priliku da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i pomjeri se sa zadnjeg mjesta na putu ka integracijama u EU, navodi se u saopćenju iz OHR-a.

“Očekujem da svaki pojedinac u Komisiji nađe političku hrabrost i zrelost da ispuni svoja obećanja da će podržati težnje BiH da se integrira u EU te omogućiti Parlamentu BiH da vodi ovu zemlju u proces integracije u EU,” rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

“Vrijeme je da se kratkoročne političke prednosti ostave po strani radi dugoročnih interesa Bosne i Hercegovine koja čvrsto ide putem ka Evropi.”

Javnost će pomno pratiti narednu sjednicu Komisije. Više od 70 posto stanovništva, bez obzira na svoju nacionalnost, dob ili političke stavove, podržava integraciju u EU. Parlamentu treba dati šansu da BiH usmjeri tim putem. Svaki pojedinac u Komisiji je odgovoran za, i odgovarat će, za svoja djela.

Prema Poslovniku Parlamenta, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost mora dati pozitivan izvještaj kako bi omogućila Parlamentu BiH da usvoji zakone o reformi policije. Članovi Komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH su: Branko Zrno (HDZ BiH), Šefik Džaferović (SDA), Slobodan Šaraba (SDS), Adem Huskić (SBiH), Ivo Miro Jović (HDZ BiH), Drago Kalabić (SNSD), Jozo Križanović (SDP), Dušanka Majkić (SNSD), Mirko Okolić (SDS), Hazim Rančić (SDA), Sulejman Tihić (SDA) i Vinko Zorić (HDZ 1990), navodi se u saopćenju OHR-a.