{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Ovo je dan za slavlje, već sutra nove obaveze

F
16.6.2008. u 16:34
0
1
Lajčak: Ovo je dan za slavlje, već sutra nove obaveze
0
Lajčak: Ovo je dan za slavlje, već sutra nove obaveze
''Konačno je došao taj veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kada se možemo prisjetiti gdje su zemlja i njeni građani bili prije 13 godina, a gdje su sada“, izjavio je visoki predstavnik za BiH, Miroslav Lajčak na konferenciju za novinare uoči svečane ceremonije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Luxembourgu.
„Evropska unija je pokazala da želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao svoju buduću ravnopravnu članicu. Zato bi opravdano slavlje trebalo da završimo već danas, a sutra da se svi usredsrijedimo na izvršavanje obaveza i uvjeta koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je Lajčak. Dodao je da „današnjim potpisom BiH preuzima i formalnopravnu obavezu da će ići prema EU, što sve političke i državne lidere u zemlji obavezuje da povedu svoje građane ka konačnom cilju evropskih integracija“.

„Svi akteri u Bosni i Hercegovini bi od danas trebalo da pokažu i dokažu da su sposobni, da žele i da mogu izvršiti svoj dio obaveza“, rekao je Lajčak.

On je podsjetio i na nedavna istraživanja OHR-a po kojima „osamdeset i pet posto građana BiH želi evropsku perspektivu, što je ogromna podrška evropskim procesima i veoma snažna poruka za svakog političkog lidera u Bosni i Hercegovini“, rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li potpisivaNje SSP-a olakšava i ubrzava proces ustavnih promjena, Lajčak je rekao da su „ustavne promjene takvo pitanje od kojeg se ne može pobjeći ma šta ko o tome danas pričao, jer sa ovakvim ustavom kakav je danas BiH ne može postati punopravnom članicom Evropske unije“.

Lajčak je također potvrdio da je s potpisivajem SSP-a ispunjen i jedan od dva glavna uvjeta za transformaciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU, ali i da takav proces neće ići po automatizmu, „jer za ukidanje OHR-a, vlasti u Bosni i Hercegovini moraju prethodno ispuniti i neke dodatne uvjete, a među glavnim je i stvaranje uvjeta za samoodrživost Bosne i Hercegovine i sposobnost da samostalno nastavi procese evropskih integracija.

Na pitanje novinara da li je zabrinut za budućnost integracionih procesa nakon negativnog ishoda irskog referenduma o Lisabonskom reformskom ugovoru, Lajčak je izjavio da „to jeste vrlo ozbiljna poruka za Evropsku uniju, ali ne i prijetnja za nastavak procesa evropskih integracija.

„Proširenje EU je jedno od najvažnijih strateških opredjeljenja EU i mi u BiH bi trebalo da budemo koncentrirani isključivo na ispunjavanje uvjeta za što brže približavaje statusu kandidata i kasnije punopravnom članstvu u EU“, izjavio je Miroslav Lajčak na konferenciji u za novinare u Luxembourgu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: