|

Lajčak: Osporavanje autoriteta međunarodne zajednice kontraproduktivno je i opasno

Lajčak: Osporavanje autoriteta međunarodne zajednice kontraproduktivno je i opasno
0
F
FENA
27.10.2007. u 15:20
0
komentara
0

dijeljenja
Lajčak: Osporavanje autoriteta međunarodne zajednice kontraproduktivno je i opasno
Međunarodna zajednica neće tolerirati osporavanje svoga autoriteta, čiji je predstavnik u BiH upravo visoki predstavnik i njegov ured, a potpuno je jasno da je izazivanje međunarodne zajednice kontraproduktivno i opasno, kazao je u subotu Miroslav Lajčak.
Visoki predstavnik u našoj zemlji je u razgovoru s novinarima u Sarajevu ocijenio kako je cilj nepotrebnih polemika i reakcija u Republici srpskoj na njegove nedavno nametnute mjere zapravo napad na postojanje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Lajčak naglašava kako je OHR uspostavljen Dejtonskim sporazumom, da još uvijek ima svoje mjesto u političkom sistemu BiH, te svoju odgovornost i mandat. Samo Vijeće za implementaciju mira (PIC), na osnovu procjene političke situacije u zemlji, može odlučiti o daljnjim aktivnostima ove institucije.

"Narodna skupština RS-a sigurno neće odlučiti o tome da li će visoki predstavnik i OHR nastaviti ovdje svoje aktivnosti", naglasio je Lajčak.

On je podsjetio da su bonske ovlasti u funkciji od 1997. godine te da su dosad iskorištene 829 puta. U vezi sa zakonima iskorištene su 334 puta, do čega je 95 zakona nametnutno, a 229 dopunjeno ili promijenjeno.

Za smjene zvaničnika, kaže visoki predstavnik, bonske ovlasti su iskorištene 157 puta, 76 puta u vezi s nesaradnjom s Haškim sudom, a 81 put zbog opstrukcija.

Lajčak je ponovio da su njegove mjere donesene radi boljeg funkcioniranja institucija BiH, te da nijedna od njih nije usmjerena protiv Srba ili RS-a. Stoga su burne reakcije na ove mjere "u sferi laži, demagogije i zamagljivanja", ocijenio je.

On ističe kako je vrijeme da političari spuste loptu i vrate se normalnom poslu. Također izražava optimizam pred sastanak političkih lidera u nedjelju u Mostaru, od kojih očekuje konstruktivan razgovor.

Iako je kazao kako ne očekuje čudo, visoki predstavnik smatra kako bi ovaj sastanak trebalo da bude prilika za smirivanje krize i "zaustavljanje bezumlja". Očekuje razgovor o načinu rješavanja trenutnih problema te o evropskim integracijama i pitanju ustava.

Lajčak i dalje ne želi spekulirati o eventualnim mjerama i sankcijama u slučaja da se situacija ne bude smirivala, ali je naglasio kako nikada nije isključio bilo koju opciju.

"Međunarodna zajednica ima na raspolaganju sve mehanizme i instrumente, ali ipak želim vjerovati da ćemo imati dobre signale danas-sutra, rekao je visoki predstavnik.

Govoreći o zasjedanju Upravnog odbora PIC-a naredne sedmice, rekao je da je potrebna i starteška debata partnera u PIC-u. Stoga je ocijenio da je tajming ovog sastanka dobar, te očekuje da će na osnovu procjene aktuelne situacije biti utvrđena i određena strategija djelovanja.

Lajčak je osudio i posljednje izjave iz Srbije da su njegove mjere usmjerene protiv RS-a i Srba, te naglašava kako Srbija nije u situaciji da traži vještačke neprijatelje i stvara nove probleme.

Visoki predstavnik navodi kako je ovakvim izjavama samoj Srbiji nanesena ogromna šteta, te već da postoji i dovoljno realnih problema da bi se izmišljali "vještački".

"Žao mi je da nekome odgovara da RS i BiH služe kao moneta za potkusurivanje, kao i za rješavanje drugih problema i skretanje pažnje na druge stvari", zaključio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.