BiH
0

Lajčak optimist u vezi s razvojem općine Srebrenica

FENA
Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je na početku radne posjete Srebrenici obišao Tvornicu autodijelova CIMOS i Fabriku za pocinčavanje u Potočarima. Nakon obilaska ovih fabrika Lajčak je bio veliki optimist.

„Ova posjeta mi je koristila jer sam saznao dobre, pozitivne vijesti. To je ohrabrujuće za međunarodnu zajednicu koja se zalaže za normalizaciju situacije i ekonomske stabilizacije u Srebrenici. Drago mi je vidjeti da imamo uspješne projekte koji pokazuju napredak, što govori da Srebrenica ima sav potencijal da bude ne samo simbol prošlosti nego i uspješne budućnosti".

Međunarodnoj zajednici je stalo do ekonomskog oporavka Srebrenice i zato će biti podstreka za otvaranje novih radnih mjesta, jer, kako je rekao, međunarodna zajednica ima moralnu obavezu prema Srebrenici.

Visoki predstavnik vodio je razgovor s načelnikom Općine Srebrenica Abdurahmanom Malkićem i Radomirom Pavlovićem, predsjednikom Skupštine općine. Razgovarano je o realizaciji projekata kojim će se pomoći da se stvore uvjeti za bolji život svih stanovnika Srebrenice.

Miroslav Lajčak govorio je na debati o temi „Evropski put Bosne i Hercegovine“, kojoj je prisustvovao veliki broj građana Srebrenice.