BiH
0

Lajčak: OHR nema načina da vrati decertificirane policajce na posao

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) nema načina da vrati decertificirane policajce na posao, izjavio je danas Miroslav Lajčák.

-Oni koji tvrde suprotno govore neistine i manipuliraju ljudima i njihovim zdravljem. Jedini koji sada mogu pomoći da decertificirani policajci nađu posao su bh. vlasti, riječi su visokog predstavnika

Devet kantona i Distrikt Brčko već su riješili ovo pitanje i omogućili njihovo ponovno zaposlenje. Parlamentarna skupština BiH i Parlament Federacije će to učiniti u sljedećih nekoliko dana, dok još uvijek čekamo Republiku Srpsku i Kanton 10. To su prave adrese, navodi se u izjavi visokog predstavnika.

-Činjenica je da je do danas OHR više od bilo koga radio na rješavanju njihovog problema - i to pune tri godine. Naš rezultat je ukidanje doživotne zabrane rada, ali Ujedinjene nacije nisu dozvolile povlašteni tretman prilikom ponovnog zapošljavanja. To su činjenice koje manipulatori ignoriraju. Zato pozivam štrajkače da prekinu agoniju, jer je njihov protest upućen na krivu adresu, apelirao je visoki predstavnik Miroslav Lajčak.