BiH
0

Lajčak: Odbacite maksimalističku retoriku i vratite se konstruktivnoj politici

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajačak pozvao je danas državne parlamentarce, ali i sve druge predstavnike zakonodavnih i izvršnih vlasti u BiH da odbace maksimalističku i beskorisnu retoriku koja je obilježila proteklu godinu, te da se vrate normalnoj i konstruktivnoj politici koja će omogućiti napredovanje BiH na evropskom putu.

U svom obraćanju na plenarnoj sjednici oba doma državnog parlamenta, Lajčak je još jednom naglasio porebu hitnog postizanja sporazuma o reformi policije kako bi BiH mogla potisati Sorazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ustvrdio je kako se njegov prijedlog reforme policije zasniva na tri evropska principa, te da njegovo prihvatanje zahtijeva samo malo dobre volje i spremnosti političara na komprimis.

"U slučaju odbacivanja plana koji vodu ovu zemlju prema EU gubitnik će biti BiH i njeni građani kojima će biti oduzeta evropska perspektiva koja nema alternative", naglasio je visoki predstavnik.

Upozorio je da takvo ponošanje ne bi moglo ostati bez posljedica, te da bi bilo politički naivno misliti da međunarodna zajednica neće adekvatno reagirati na takvu neodgovornost.

"Jasno je da bi međunarodna zajednica morala da promijeni svoju politku prema BiH. Ako izgubimo septembar, izgubili smo cijelu godinu i zidovi oko BiH će biti još viši", istaknuo je Lajčak.

Također, naveo je da tek nakon rješavanja policijske reforme mogu početi aktivnosti na ustavnoj reformi koja će omogućiti da BiH dobije praktičan, ekonomičan i efikasan sistem upravljanaja.

Ocijenio je to dugoročnim ciljem koji se može ostvariti samo konsenzusom, ali da u ovom trenutku spremnost na takav konsenzus ne postoji.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ostvrnuo se i na druge probleme u BiH i ukazao na potrebu njihovog hitnog rješavanja.

Posebno je naglasio potrebu bržeg ekonomskog razvoja, rješavanja pitanja pravde i ratnih zločina, te državne imovine.