BiH
0

Lajčak: Nikom nije dozvoljeno da pokvari dobar period za BiH zbog ličnih interesa

FENA
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak upozorio je danas u Bijeljini da je ovaj period za BiH veoma dobar i da nikom neće biti dozvoljeno da pokvari trenutnu atmosferu zbog nekih svojih ličnih ili partijskih predizbornih ambicija.

"Međunarodna zajendica je ovdje prisutna i ostat će prisutna u prilagođavanju onom što je potrebno BiH", dodao je Lajčak.

Naglasio je da su ispunjavanjem uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bh.političari pokazali da mogu da se dogovore oko bitnih pitanja u BiH.

Visoki predstavnik je kazao da je politička situacija u BiH veoma pozitivna i mnogo bolja nego prije dvije godine, ali i da je nužan pozitivan pritisak građana na političare kako bi se BiH brže kretala na evroatlanskom putu.

Precizirao je da je nestao negativan trend političara usvajanjem zakona o policiji i stvaranjem uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime se ponovo otvorila perspektiva za BiH.

Lajčak je u Bijeljini, kako su javili mediji u RS-u, pred početak javne debate sa građanima o temi "Dijalog o evropskoj budućnosti", kazao da je veoma bitno da danas svi govore o Evropi, o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer građani znaju da dolazi nešto novo i osjećaju da je to dobro.

"Ovaj period za BiH je veoma dobar i bitno je da nikom neće biti dozvoljeno da pokvari trenutnu atmosferu zbog nekih svojih ličnih ili partijskih predizbornih ambicija", naglasio je visoki predstavnik.

Lajčak je danas u Mjesnoj zajednici Janja posjetio fabriku "Semberka" za koju je rekao da pokazuje da ima i dobrih primjera privatizacije.

Dodao je i da mu je bilo drago vidjeti zaista multietničku školu "Meša Selimović" i da je Janja primjer kako jedna multietnička sredina može dobro funkcionirati ukoliko pojedinci ne žele da grade karijeru na problemima.