Milorad Dodik
0

"Lajčak nije tumač Prudskog dogovora"

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da se visoki predstavnik u BiH ne može miješati u pitanje državne imovine i da zahtjev Miroslava Lajčaka da ta imovina prvo bude upisana na ime BiH, a nakon toga i na druge nivoe vlasti, ne može "ni formalno biti proveden".

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao da je Lajčak "tumač Dejtonskog sporazuma, a nije tumač Prudskog sporazuma" te da "nije bilo potrebno" da šalje dopise trojici stranačkih lidera u vezi s državnom imovinom.

Dodik je ovo rekao komentirajući informaciju da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak uputio dopis njemu te liderima SDA Sulejmanu Tihiću i HDZ-a BiH Draganu Čoviću, a u kojem sada navodi da državna imovina prvo mora biti upisana na ime BiH, a neposredno nakon toga na druge nivoe vlasti.

Lider SNSD-a još kaže da se Lajčakov zahtjev potpuno razlikuje od onoga što je bio kontinuirani stav OHR-a u prošlim vremenima.

Visoki predstavnik u svom dopisu još kaže da je rastumačio pravni osnov po kojem bi se mogao realizovati Prudski dogovor o državnoj imovini.