BiH
0

Lajčak: Neusvajanje državnog budžeta je loša vijest

Sarajevo-x.com
"Vraćanje budžeta Vijeću ministara po drugi put je loša vijest", izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak. Lajčak se u Sarajevu susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikolom Špirićem.

Predsjedništvo BiH je jučer po drugi put Vijeću ministara vratilo Nacrt budžeta za 2008.god. za državne institucije.

"Ovo samo može usporiti razvoj ključnih institucija BiH i staviti ih pod veći pritisak da implementiraju jednogodišnji program u roku koji sada, realno gledajući, iznosi devet mjeseci u najboljem slučaju", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Upozoravajući da bi neusvajanje budžeta u trećem navratu poslalo vrlo negativnu poruku javnosti BiH, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je Vijeće ministara i Predsjedništvo da izvrše tijesnu koordinaciju u pogledu prijedloga koji bi konačno bio usvojen u Predsjedništvu i našao se u parlamentarnoj proceduri.

"Postojeća situacija potvrđuje potrebu za pregovaranjem, kompromisnim rješenjima i koordinacijom u BiH", izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Vraćanjem budžeta Vijeće ministara BiH se našlo u nemogućoj poziciji. Predsjedništvo mora pokazati potrebni nivo odgovornosti kada je u pitanju funkcionalnost države te raditi sa Vijećem ministara kako bi se iznašlo rješenje.