BiH
0

Lajčak: Neću tolerisati da bilo ko Srebrenicu koristi za lične i politikantske ciljeve

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao je s općinskim rukovodstvom o projektima koji se realiziraju na planu obnove i o prioritetima za brži ekonomski oporavak Srebrenice.
  • Srebrenicu treba gledati s tri aspekta. Ovaj grad ima prošlost, sadašnjost i svoju budućnost. Osim simbola strašne prošlosti, razgovarali smo o tome kako Srebrenica može postati simbol budućnosti. Potrudit ćemo se da ovdje ljudi bolje žive i da se ostvari puna ravnopravnost i suživot. Međunarodna zajednica ulaže mnogo u obnovu i razvoj Srebrenice, a to će se očitovati i kroz narednu investicijsku konferenciju koja je zakazana za 6. novembar. Nadamo se da će to biti jaki podsticaj za ovaj grad, za oporavak i mjesto ljepšeg življenja, rekao je Lajčak.

U nastavku obraćanja novinarima Lajčak je naglasio da neće tolerirati da bilo ko koristi Srebrenicu za svoje lične ili politikantske ciljeve narušavajući dostignuti nivo suživota i tolerancije.

-Bilo je takvih slučajeva, to neću tolerirati, naglasio je Lajčak.

Načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić kazao je da je s visokim predstavnikom vođen razgovor kako da Srebrenica od simbola stradanja krene ka svjetlijoj budućnosti i mjestu boljeg života za sve njene stanovnike.

I predsjednik Skupštine općine Radomir Pavlović naglašava da stanovnicima ovog grada treba omogućiti bolju budućnost.

  • Sastanak s Lajčakom je bio prava prilika da se unese više optimizma za građane Srebrenice. Vjerujem u Srebrenicu i njenu budućnost, vjerujem u međunarodnu zajednicu i institucije ove države da će pomoći da se ostvare uslovi boljeg življenja za sve građane, kazao je Pavlović.