BiH
0

Lajčak: Ne prijetim sankcijama

FENA
Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak kazao je u Narodnoj skupštini RS-a da on izbjegava da govori o mogućim sankcijama, jer je evropska integracija proces koji ne može da se identificira sa sankcijama.

Lajčak je dodao da stalno čita ili sluša da visoki predstavnik prijeti sankcijama te naglasio da to nije tačno.

Odgovarajući na pitanja poslanika Skupštine RS-a, Lajčak je kazao da je potrebno da se pogledaju elementarni zajednički ciljevi države, što danas nemamo.

Visoki predstavnik smatra da će se svi složiti da ne postoji nijedno drugo pitanje osim pitanja evropske budućnosti, a koje ima potencijal da se oko njega ujedini BiH.

Očekuje od lidera u BiH da se dogovore o konkretnim potezima koje treba uraditi na tom put i da se vidi šta treba uraditi.

Lajčak je odgovarajući na pitanja poslanika Skupštine RS-a, kazao da postoji Daytonski sporazum i da se promjene ustava mogu vršiti samo uz dogovor svih i da to niko ne može nametnuti.

„Ne postoji jedan evropski model, imamo u Evropi više ustavnih modela, a na vama je da se dogovorite o tome i Evropa će to prihvatiti“, dodao je visoki predstavnik.

U vezi s pitanjem reforme policije, istaknuo je da za njega dobar prijedlog nije politički idealan, već realan, te da je u svemu potreban kompromis.

On je kazao da imamo još pet dana da se politički lideri dogovore i da će on biti sretan ako Evropska komisija ocijeni da je taj dogovor prihvatljiv i ispunjava postavljenje uvjete.

To je rok koji se spominje, naglasio je, jer Evropska komisija privodi kraju svoj izvještaj o napretku koji treba da ocijeni šta je BiH ostvarila u posljednjih godinu dana, a taj izvještaj sada ne izgleda dobro.

Kada je u pitanju model policije, Lajčak je kazao „moja platforma je osnova i otvorena je za pregovore ukoliko su u skladu s tri evropska principa“.