BiH
0

Lajčak ne dozvoljava da ga ucjenjuju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Po završetku dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) doneseni su jasni zaključci. Politički direktori Upravnog odbora dali su punu podršku odlukama visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, upozorivši kako se one moraju u potpunosti poštovati. Iza Lajčaka stoji i NATO, a pravni tim iz RS- a započeo novi dijalog sa Uredom visokog predstavnika.

"Sve delegacije bez izuzetka su se saglasile da su moje mjere legitimne, u okviru mog mandata i u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Samo jedna zemlja ima različito gledanje na ove mjere, vezano za njihov politički kontekst. To je njihovo pravo i ja nikako ne bih pravio senzaciju od toga, kazao je Lajčak.

Naime, Ruska Federacija je izdvojila mišljenje u pogledu mjera visokog predstavnika, izrazivši najdublju zabrinutost zbog posljedica koje ove mjere ostavljaju. Uzimajući u obzir da lideri u BiH nisu uspjeli postići dogovor oko ovih mjera, Rusija smatra da bi bilo produktivnije da su one donesene u stabilnijem okruženju.

Upravni odbor PIC-a naglasio je u svojoj deklaraciji da je cilj Lajčakovih mjera bolje funkcioniranje državnih institucija te da su neophodne radi ubrzavanja reformskog procesa u zemlji.

Lajčak je izrazio razočarenje istupom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića pred Upravnim odborom PIC-a i njegovom najavom podnošenja ostavke. Kazao je kako je Špirićeva eventualna ostavka njegovo pravo, ali bi bila potpuno neodgovorna i neprimjerena, prenosi FENA.

"Njegovo viđenje funkcionalnosti Vijeća ministara nije u skladu sa Ustavom, za razliku od mojih odluka. Paradoks je da predsjedavajući razmišlja o ostavci zbog protivljenja mjerama koje omogućavaju efikasno funkcioniranje tijela kojim on predsjedava“, ocjena je Lajčaka.

Visoki predstavnik ucjenama smatra najave SNSD-a da će povući svoje predstavnike iz zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH, ukoliko on ne povuče svoje odluke.

"Spreman sam na dijalog, ali na mene ne funkcioniraju ucjene“, ustvrdio je Lajčak, ponovivši da on svoje odluke neće mijenjati niti povlačiti, jer one poštuju ustavne principe i idu u korist svih građana i konstitutivnih naroda.

Nije želio precizirati kakve će konkretne mjere poduzeti ukoliko se SNSD-a zaista povuče iz organa vlasti, ali je kazao kako za to postoji ustavni okvir.

Nakon jučerašnje ocjene PIC-a i podrške visokom predstavniku i iz RS- a javljaju se nešto blaži glasovi spremni na dijalog. Stoga su jučer timovi pravnih eksperata Ureda visokog predstavnika i Vlade RS održali sastanak u sjedištu OHR-a u Sarajevu, a član tima Vlade RS, ministar pravde Džerald Selman, izjavio je novinarima nakon razgovora da je zabilježen određeni napredak i da je nastavak razgovora zakazan za petak, najvjerovatnije u Banjoj Luci.

"U principu, mi smo obrazložili zašto smo onako reagirali. Izrazili smo zabrinutost i smatram da smo danas donekle uvjerili i pravni tim OHR-a da je naša zabrinutost opravdana i u tom pravcu će se pregovori dalje voditi“, kazao je ministar Selman.

[SLIKA]1[/SLIKA]Uprkos PIC-ovoj odluci, predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ostaje "tvrdoglav“ pa je jučer izjavio da SNSD ostaje pri svojim ranijim stavovima o ostavkama predstavnika te stranke u organima vlasti ako se ne otkloni mogućnost preglašavanja u odlučivanju u institucijama BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić već tri dana prijeti podnošenjem ostavke, ali konkretan korak još uvijek nije poduzeo. On je kazao kako, s obzirom na odluke Vijeća za provedbu mira (PIC), nema drugog izbora osim da ponudi ostavku Predsjedništvu BiH jer ne želi učestvovati "u daljnjem zaoštravanju situacije".

Važno je naglasiti da i NATO čvrsto stoji iz Miroslava Lajčaka i institucije koju on predstavlja. Naime, glavni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u srijedu punu podršku visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH i njegovim odlukama koje je donosio od preuzimanje dužnosti.