{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Ne bi bilo dobro da se nova srbijanska vlada miješa u poslove BiH

F
16.5.2008. u 17:49
0
0
Lajčak: Ne bi bilo dobro da se nova srbijanska vlada miješa u poslove BiH
0
Lajčak: Ne bi bilo dobro da se nova srbijanska vlada miješa u poslove BiH
„Bilo koja vlada koja će biti formirana u Beogradu trebalo bi da se bavi brojnim neriješenim pitanjima Srbije, kojih svakako ima previše. A što se tiče BiH, ona ima dovoljno vlastitih organa vlasti, međunarodne podrške i institucija koje će sigurno zaštititi njenu teritorijalnu cjelovitost, nezavisnost i integritet i koje će se sigurno pobrinuti o njenom političkom i ekonomskom napretku.
U svemu tome i ja kao visoki predstavnik međunarodne zajednice imam svoju odgovornost i ulogu. Ono šo svi u BiH treba da očekujemo jeste korektna dobrosusjedska saradnja i stvaranje pozitivne atmosfere u regiji. Ne očekujem da će se itko miješati u moj posao, kao što se ni ja nemam pravo miješati u posao bilo koje druge vlade u regiji“.

Ovo je za RDW izjavio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, nakon što je nacionalistička koalicija u Srbiji koja se okuplja oko Srpske radikalne stranke, ovih dana najavila da će jedan od pet osnovnih ciljeva na kojima će se graditi koalicija za stvaranje nove vlade Srbije biti i „očuvanje Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma“.

Time je, još ne formirana vlada u jednoj susjednoj državi, u same temelje budućeg djelovanja, ugradila i miješanje u unutrašnje odnose u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Lajčak je nakon redovnih konsultacija u Političko-sigurnosnom komitetu Vijeća Evropske unije potvrdio da će Bosna i Hercegovina 16. juna potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a za deset dana, na marginama Ministarskog vijeća EU na nivou šefova diplomatije u Bruxelleu, 26. maja, bit će zvanično otvoren i dijalog o ispunjavanju uvjeta za postepenu liberalizaciju viznog režima sa EU, što je tek preduvjet za dobijanje “mape puta” koja vodi ka bezviznom režimu.

I u sjedištu Evropske komisije je demantirana izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, koji je u četvrtak u Sarajevu izjavio da će BiH 26. maja dobiti svoju “mapa puta” za ukidanje viza. U sjedištu Evropske komisije je potvrđeno da je “mapa puta” za BiH, Crnu Gora i Albaniju u fazi izrade, ali da će svakoj od zemalja biti isporučena onda kada za to budu ostvareni neophodni preduvjeti.

Srbija je prva zemlja zapadnog Balkana koja je svoju “mapa puta” dobila 7. aprila ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: